Vejr

Ekstraordinært meget lyng forvandler danske heder til lilla blomsterhav

De næste par uger kan du opleve usædvanligt meget lyng på de danske statsheder - her kan du se hvor.

Mens den tørre, varme sommer sidste år var tæt på at tage livet af hedelyngen, blomstrer lyngen nu ekstraordinært i år.

Naturstyrelsen beskriver bevoksningen som "meget mere massiv end normalt", og angiver den bedst mulige forklaring som netop den barske sommer 2018.

Planterne har nemlig sat alle kræfter ind for at sikre deres overlevelse ved at blomstre og sætte frø. Og da det sker samtidig med, at sommeren i år har givet planterne optimale vækstbetingelser, har planterne fået en dobbelt dosis af naturens egen vækstfremmer.

- Sådan en tør sommer som sidste år har sat fuld skrue på, at lyngen kan blomstre her året efter, siger skovfoged ved Naturstyrelsen Himmerland Leif Lyngsø til TV 2 Nord.

Lyngen kan godt lide varme og fugtigt vejr, og det har den fået til overflod denne sommer.

Lyngen har haft optimale betingelser for væksten. Video: TV 2 Nord

Leif Lyngsø havde ellers frygtet, at lyngen var for skadet efter 2018 og er derfor glad for at kunne se heden i fuld blomst i dag.

- Der er kun småpartier, der er gået ud, mens resten står i fuldt flor, så jeg er heldigvis positivt overrasket over, at det ikke gik værre med den tørre sommer sidste år, siger han.

Den megen lyng er ikke bare godt nyt for de jyske heders tobenede gæster, også insekter og dyreliv nyder godt af hedelyngen. Særligt bier og sommerfugle samler nektar i de mange millioner blomster.

Det er muligt at nyde synet af den blomstrende lyng et par uger endnu. Det er tilladt at plukke af lyngen, men kun til eget forbrug.

Klik her og se, hvor du kan opleve det lilla blomsterhav på statens hedearealer.