Vejr

Derfor får lynet et træ til at eksplodere - men ikke dig

Når et lyn slår ned i et træ, sprænges det nogle gange i stumper og stykker i stedet for at bryde i brand.

Et af augusts mange tordenvejr resulterede i et sprængt træ i Tisvilde Hegn i Nordsjælland, og det har fået Flemming Jensen til at sende et billede ind til TV 2 Vejret. Lynet har skabt en dampeksplosion i træet, og splinterne er spredt rundt i området, skriver han.

Men hvorfor kan lynet sprænge et træ? Og kan det samme ske for et menneske?

Svarene på de to spørgsmål hænger sammen. Et menneske er en forholdsvis god leder af elektrisk strøm, mens et træ er en dårlig leder, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.

Lynet kan sætte træet i brand eller direkte sprænge det, fordi strømmen varmer træet op. Jo mere modstand strømmen får på vej gennem en genstand, desto mere varme afsætter strømmen.

Video: Stort fyrretræ sprænges af et lyn.

Hele processen forløber i sagens natur lynhurtigt.

- Når træet bliver ramt, bliver det varmet op. Den enorme varme er godt nok kun meget kortvarig, men det er i nogle tilfælde nok til at skabe en eksplosion, siger Jens Ringgård Christiansen:

- Alting udvider sig, når det bliver varmt. Det er en af fysikkens grundlæggende love. I træet sker en enorm opvarmning og udvidelse på meget kort tid, og det får træet til at eksplodere.

Bare rolig, du eksploderer ikke

Men mennesker sprænges ikke, når de rammes af et lyn. Årsagen er vores relativt høje væskeindhold, der gør, at strømmen går lettere gennem os og dermed også afsætter mindre varme.

- Vi mennesker består af cirka 70 procents væske, og dermed er der rigtig meget i vores krop, der kan lede strømmen videre. Et træ har også safter og væsker, men bare ikke så meget af det som mennesker, lyder det fra Jens Ringgård Christiansen.

Træets dårlige egenskaber til at lede strøm og menneskers relativt gode egenskaber er også en af årsagerne til, at det er farligt at komme for tæt på et træ i tordenvejr. Lynet vælger altid den hurtigste vej, og den kan gå gennem dig.

- Fordi du er en bedre leder end træet, vil lynet kunne springe over i dig. Lynet rammer træerne, fordi de er høje, ikke fordi de er gode ledere, forklarer Jens Ringgård Christiansen.

Store splinter flyver rundt

En anden grund til at undgå træer i tordenvejr kan ses ud af Flemming Jensens billede. Hvis træet sprænges, er det med ikke at stå for tæt på, når sprængstykkerne bliver spredt rundt som af en håndgranat.

Eftersom mennesker ikke eksploderer, men leder strømmen videre væk, giver det andre skader end dem, der ses på træer.

Det vil være forbrændinger, som typisk vil kunne ses på huden, hvor ledningen af strømmen er relativt dårlig, og der dermed kan komme en stor opvarmning. Derudover vil det særligt være hjertet og nervesystemet, der får skader – i værste fald med døden til følge.