Vejr

Bøffelhyrde og 19 af hans dyr dræbt af lyn

Netop som bøffelhyrde havde lukket dyrene ind i deres fold, slog et dødbringende lyn ned fra oven.

Et lynnedslag har kostet en bøffelhyrde og nitten af hans dyr livet i det vestlige Indonesien. Det skiver nyhedsbureauet AP på baggrund af oplysninger fra det lokale politi.

Hyrden Sitor Habeyahan havde mandag aften ført dyrene ind deres fold for natten. Solen var gået ned, og han havde som sædvanligt netop tændt et bål for at holde myggene væk. Så slog lynet ned.

Den indonesiske politichef Sukamat fortæller, at kun to af hyrdens dyr overlevede med mindre skader.

- Vi har aldrig hørt om så mange dræbt af et lynnedslag. Dette er en tragisk, usædvanlig og dødbringende hændelse, siger han.

Kæmpe gnister

Lyn er i virkeligheden en slags kæmpe gnister, som udligner de enorme spændingsforskelle, der kan opstå omkring en bygesky, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret, Sebastian Pelt.

Det enkelte lyn kan være helt op mod 30.000 grader varmt, hvilket er næsten seks gange varmere end solens overflade.

Den ekstremt pludselige opvarmning udvider luften, og den chokbølge hører vi som tordenbraget.

Usædvanligt voldsomt

Det er altid farligt at blive ramt af et lyn, men det er usædvanligt, at ikke bare et menneske, men også 19 store dyr bliver slået ihjel på en gang.

Lynets farlighed afhænger af dets styrke, og om hvor meget af den elektriske ladning, der går gennem kroppen. Får man hele ladningen gennem sig, skal man være heldig for at overleve. I den modsatte ende af skalaen kan man slippe med blot at blive slået omkuld.