Vejr

Kæmpehagl dræbte 11.000 havfugle

20 til 30 procent af fuglene ved området Big Lake i delstaten Montana er slået ihjel, anslår vildtbiolog.

Døde pelikaner, måger og gæs i tusindvis.

Det syn mødte biologer fra naturstyrelsen i den amerikanske delstat Montana, da de sidste uge inspicerede et afsidesliggende område efter et kraftigt uvejr.

Styrelsen Montana Fish, Wildlife & Parks, FWP, anslår, at mindst 11.000 fugle er døde efter uvejret, hvor op til fem centimeter store hagl slog ned over området med omkring 110 kilometer i timen.

Fuglene har knuste kranier, brækkede vinger, ødelagte styrefjer og indre blødninger. Alt sammen skader, der stemmer overens med den voldsomme kraft fra de faldende hagl.

Et vidne har over for FWP beskrevet haglene som på størrelse med baseballs.

Langt ude på landet

Området Big Lake Wildlife Management Area ligger vest for landsbyen Molt, der har knap 600 indbyggere.

Det består af både søer og store vanskeligt tilgængelige vådområder og udgør dermed et optimalt yngleområde for fugle. For øjeblikket er store dele af området oversvømmet efter kraftige regnskyl.

Vildtbiologen Justin Paugh fra FWP anslår, at 20 til 30 procent af fuglene ved Big Lake er slået ihjel. Af de overlevende fugle har anslået fem procent af ænderne og 30 til 40 procent af pelikanerne og skarverne alvorlige skader, som de vil få svært ved at overleve.

Døde fugle får lov at ligge

Han understreger dog, at der fortsat er tusindvis af uskadte fugle i området:

- Søen er forsat fuld af levende og sunde fugle. Det er den positive historie. Livet går videre, udtaler han.

De døde fugle får lov til at gå til på stedet, og FWP overvåger nu området for sygdomsudbrud som for eksempel botulisme, efterhånden som dyrene rådner væk.

Ud over fuglelivet gik uvejret hårdt ud over afgrøder, vinduer, tage og biler uden for vådområderne.