Vejr

Kraftige skovbrande kan ses fra rummet

Røgsøjlen fra brandene på Gran Canaria kan tydeligt ses på NASA’s satellitbilleder.

De voldsomme skovbrande, der netop nu hærger Gran Canaria, kan ses fra rummet. Den amerikanske rumfartsadministration, NASA, har frigivet billeder fra satellitten Terra, hvor der tydeligt ses en flere hundrede kilometer lang røgsøjle, der trækkes ud mod sydvest fra Gran Canaria.

Ilden opstod lørdag i nærheden af byen Tejeda og har derfra bredt sig i flere retninger. Den næres af uheldige vejrmæssige forhold bestående af relativt høje temperaturer, kraftig blæst og en lav luftfugtighed.

På nuværende tidspunkt er omkring 8000 indbyggere ifølge nyhedsbureauet Reuters blevet evakueret fra brandene.

En talsperson for myndighederne beskriver over for Reuters brandene som meget alvorlige og ude af kontrol.

Foreløbigt er mere end 3400 hektarer gået til, og ilden nærmer sig naturparken Tamadaba på den nordlige del af øen, hvor nogle af øens ældste fyrretræsskove befinder sig.

Skovbrandene er centreret om de bjergrige områder inde på øen, og derfor er der heller ikke umiddelbart nogen fare for turisterne på den spanske atlanterhavsø. Turisterne befinder sig for langt de flestes vedkommende ude ved kysten.

Der er indsat mere end 700 brandfolk samt 16 fly og helikoptere for at bekæmpe ilden. Indsatsen fokuserer på at undgå, at ilden breder sig til tætbefolkede områder.

Øen er omkring 50 kilometer bred og befinder sig dermed størrelsesmæssigt et sted mellem Fyn og Bornholm.