Det vilde vejr

Gletsjer udslettet af global opvarmning – nu sættes et varigt minde

I 2014 mistede Island den første af sine mere end 400 gletsjere, der alle er truede af den globale opvarmning.  

Når en gletsjer forsvinder, efterlader den ingen spor. Den smelter, vandet løber bort, alt er glemt. Men det sidste vil en lille gruppe forskere og islændinge forhindre. De vil sætte et mindesmærke over landets første gletsjer, der er gået tabt til global opvarmning, Okjökull.

Okjökull blev erklæret tabt i 2014, og søndag sættes en mindeplade i Borgarfjörður, hvor kun et tyndt lag is nu fortæller, at her lå engang en af Islands gletsjere.

En gletsjer er en permanent ophobning af is, der presses i bevægelse af sin egen vægt. Noget, islaget på Okjökull nu er for tyndt til at kunne.

Den forsvundne gletsjer kom på verdenskortet med dokumentarfilmen 'Not OK' fra 2018. Filmen blev produceret af to forskere fra Rice University i Houston, Cymene Howe og Dominic Boyer. Titlen henviser til den forsvundne gletsjers navn Okjökull, der betyder OK gletsjer.

Mindre end 200 år tilbage

Der er mere end 400 gletsjere i Island, men fortsætter den nuværende udvikling, vil de være væk i år 2200, fortæller de to filmmagere.

- OK var den første gletsjer til at smelte på grund af den måde, mennesker har ændret jordens atmosfære. Dens skæbne vil blive delt af alle Islands gletsjere, med mindre vi handler nu for radikalt at begrænse udledningen af drivhusgasser, udtaler Cymene Howe i en pressemeddelelse.

Hun fortæller, at dette bliver verdens første markering af gletsjere udslettet af klimaforandringer:

- Ved at markere OKs bortgang håber vi at skabe opmærksomhed omkring det, som går tabt, når verdens gletsjere forsvinder. De er verdens største ferskvandsreserver, og atmosfærens historie er frosset ind i dem.

Lille gletsjer - stor historie

Hendes kollega Dominic Boyer kalder pladen et varigt minde over en lille gletsjer, der fortæller en stor historie:

- Vi vil understrege, at det er op til os i fællesskab at reagere på det hurtige tab af gletsjere og de igangværende følger af klimaforandringerne.

Ud over de to forskere deltager forfatteren Andri Snær Magnason og geologen Oddur Sigurðsson i opsætningen af mindepladen. Oddur Sigurðsson var den første til at påvise, at Okjökull ikke længere kunne defineres som en gletsjer.

Forfatteren har skrevet teksten til mindepladen, der bærer overskriften ”Brev til fremtiden”.

- Dette monument skal vise, at vi ved, hvad der er ved at ske, og at vi ved, hvad der skal gøres, står der blandt andet på pladen:

- Kun du ved, om vi gjorde det.

Nederst på pladen står der 415 ppm CO2 august 2019, hvilket er det aktuelle indhold af CO2 i atmosfæren. Før industrialiseringen, og dermed også eksplosionen i brug af fossile brændstoffer, var indholdet 280.