Vejr

Se billederne: Smukke regnbuer over landet

De seneste dages bygevejr har givet anledning til adskillige smukke regnbuer. Men regnbuerne kan ikke ses hele dagen.

Alle har set regnbuen - og selvom det ikke er et usÊdvanligt syn, sÄ vÊkker det alligevel fascination, nÄr naturen fÞrer sig frem med det specielle farvespil pÄ det 'store lÊrred'.

Radar - nedbĂžr i Danmark lige nu

Se radar for nedbĂžr i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online-vejrkort viser, hvordan nedbĂžren har bevĂŠget sig de seneste tre timer. FĂ„ en prognose for, hvor vejret er pĂ„ vej hen. 

Se vores nedbĂžrsradar her

Regnbuen dannes, nÄr solens strÄler brydes i regndrÄberne under bygeskyen i en vinkel pÄ cirka 42 grader.

Herved brydes (refrakteres) det hvide lys i forskellige farver, og regnbuen kommer til syne med sine farver fra blÄ pÄ regnbuens inderste side over i grÞn, gul, orange og rÞd i den yderste kant af regnbuen.

Farvernes indbyrdes placering afhÊnger af den pÄgÊldende bÞlgelÊngde. FÞrst brydes lyset, nÄr det kommer ind i regndrÄben, og dernÊst spejles (reflekteres) det i regndrÄbens 'bagvÊg'.

Tirsdag blev der om eftermiddagen og aftenen set flere meget imponerende regnbuer over Danmark, og onsdag er der igen rig mulighed.

Byger bevĂŠger sig ind over landet fra vest, og da der samtidigt kan vĂŠre solskin, er regnbueforholdene ganske optimale onsdag.

Dobbeltregnbuen kan ogsÄ ses

Hvis regndrÄberne er tilpas store, og Solen stÄr relativt lavt, sÄ kan lyset tage en 'ekstra' tur rundt i regndrÄben og forlader drÄben i en vinkel pÄ cirka 53 grader.

Optiske fĂŠnomener

Optiske fÊnomener som regnbuer, omvendte regnbuer (zenitbuer), haloer og iriserende skyer skyldes alle solens brydning i vandrÄber eller iskrystaller.

Lyset kan brydes pÄ forskellige mÄder:

Refraktion
Her afbÞjes lyset inde i en vanddrÄbe eller iskrystal som i prismerne i en lysekrone. NÄr sollys rammer en regndrÄbe sÄ brydes lyset i drÄben som i prismet. DernÊst reflekteres det brudte lys ved drÄbens bagvÊg, inden det igen forlader drÄben og ses som regnbuen, tÄgebuen eller haloen fra iagttageren.

Diffraktion
Her afbÞjes lyset pÄ overfladen af bittesmÄ vanddrÄber eller iskrystaller. Det spredte lys danner et sÊrligt interferensmÞnster, hvor nogle lysbÞlger forstÊrker hinanden, mens andre udligner hinanden. Resultatet er iriserende skyer med et vandrende og farverigt mÞnster tÊt pÄ solen.

Derved stÄr den sÄkaldte 'sekundÊre regnbue' et niveau over den inderste 'primÊre' regnbue. Med lysets ekstra vej rundt i drÄben bliver farvespillet ogsÄ modsat - denne gang med rÞd inderst og blÄ yderst.

PÄ billederne bemÊrker man mÄske, at omrÄdet mellem de to regnbuer er mÞrkere end omgivelserne. Dette omrÄde, der er kendt som 'Alexanders mÞrke bÄnd', optrÊder mÞrkere, da den Þverste regnbue spreder lyset udad, mens den inderste spreder lyset indad. PÄ den mÄde er der 'underskud' af lys mellem de to regnbuer.

Dobbeltregnbue ved Fensmark nord for NĂŠstved 13. august 2019.

Egentlig er en regnbue slet ikke en bue, men en cirkel med centrum i en lige linje mellem Solen og den, der ser regnbuen. Derfor er regnbuer om aftenen, nÄr Solen stÄr lavt pÄ himlen, ogsÄ stÞrst. Er man oppe at flyve, kan man vÊre sÄ heldig at se ikke bare en regnbue - men en hel 'regncirkel'.

Ingen regnbuer midt pÄ dagen

Solen skal stÄ relativt lavt pÄ himlen for, at man kan se en stor regnbue. Faktisk skal solen vÊre mindre end 42 grader oppe pÄ himlen for, at man overhovedet kan se en regnbue nede fra jorden, og jo tÊttere solen er pÄ horisonten, jo stÞrre en del af regnbuen kan man se.

Regnbuen dannes, nÄr sollys brydes og reflekteres i en regndrÄbe. Men nÄr solen er hÞjere pÄ himlen end 42 grader, kan regnbuen ikke ses pÄ himlen.

I sekunderne fĂžr solen gĂ„r ned (eller stĂ„r op), har en regnbue sin stĂžrste udbredelse, hvor man har mulighed for at se 180 grader af regnbuen. De resterende 180 grader (en hel cirkel udgĂžr 360 grader) befinder sig ‘under jorden’ og er derfor ikke synlig.

Da solhÞjden onsdag nÄr over 42 grader mellem cirka 11 og 15.30, vil man i dette tidsrum ikke kunne se regnbuer - selvom solen skinner, og regnen falder samtidig.