Vejr

Nordsjælland ramt af et af de kraftigste skybrud nogensinde

Et af de kraftigste skybrud i dansk vejrhistorie kombineret med vindstød af stormstyrke gik ind over Ålsgårde og Hornbæk i weekenden.

Radar - følg vejret her

På TV 2 VEJRs radar kan du følge den aktuelle nedbør i Danmark. Radaren viser de seneste tre timers nedbør og giver overblik over vejrets vej hen over landet samt en prognose for, hvordan vejret vil bevæge sig mere end en time frem. 

Se hvor langt, regnen er nået hen over dig

Et kraftigt uvejr med torden og vindstød af stormstyrke kastede rundt med havetelte, væltede træer og flyttede campingvogne, da det lørdag eftermiddag gik ind over Nordsjælland.

TV 2 Vejrets meteorolog Sebastian Pelt tog onsdag til Ålsgårde for at besigtige skaderne i et bælte af væltede træer - og for blandt andet at undersøge, om der kunne være tale om en tornado.

- Videomateriale viser, at en del af skyen roterer, mens den nærmer sig, men det er ikke ensbetydende med, at det var en tornado, siger Sebastian Pelt.

Selvom der er tale om voldsomme skader, har der næppe været tale om en tornado som den, der væltede flere biler i Aabenraa for to måneder siden.

Ud fra skaderne på stedet kan det vurderes, om træerne er væltet af vindstød i en bestemt retning eller af en hvirvlende vind som en tornado. Træerne vil knække og lægge sig i vindretningen, hvis det er vindstød, mens en tornado vil flå træerne rundt, så de får vridskader og vil ligge mere cirkulært.

Med en tornado vil skaderne også være begrænset til et meget mindre område, hvor bunden af tragten bevæger sig mere hen over jorden, end hvis der er tale om vindstød.

- Nu hvor vi har været her må jeg sige, at jeg er 98 procent sikker på, at det ikke har været en tornado, men det har stadig været et helt usædvanlig kraftigt uvejr, siger Sebastian Pelt.

Uvejret gik hen over campingplads.

- Det var ligesom et godstog

Rena Andrea, der ejer Nordsjællands Feriepark & Camping, oplevede uvejret på nærmeste hold.

- Først var det helt stille, og så så vi den her store sky, der rejste sig i horisonten og kom langsomt nærmere. Med et var det ligesom et godstog, der kom ind over campingpladsen, og 15 sekunder senere kom regnen. Vi kunne ikke se en hånd for os, fortæller han.

På campingpladsens legeplads står normalt to togvogne af 600 kilo stykket. Nu ligger den ene på siden, mens den anden simpelthen er blevet taget af vinden og slynget ind på pladsens minigolfbane ved siden af.

Ingen er kommet til skade på pladsen, men ud over minigolfbanen er uvejret gået hårdt ud over svømmepølen, træer og telte, og så er der generelt en del oprydning tilbage.

Uvejret var en kombination af et af de kraftigste skybrud målt nogensinde i Danmark og kraftige vindstød.

Sikkert er det, at der har været såkaldte downbursts, der er meget kraftige vindstød, der ligger på forsiden af et uvejr, når det bevæger sig ind over et område. Lidt ligesom den første bølge af vand, der kommer, når man hælder en spand vand ud over gulvet.

- Efter danske forhold har det været meget kraftige downbursts. Det har næsten været som en efterårsstorm, og det bliver ikke bedre af, at det er kommet her om sommeren, hvor der er blade på træerne, så vinden får endnu lettere ved at vælte dem omkuld, siger Sebastian Pelt.

Vindstød af stormstyrke

En privat vejrstation af høj kvalitet i Saunte mellem Hornbæk og Ålsgårde målte vindstød på 26,2 meter i sekundet, hvilket svaret til stormstyrke.

Ud fra videoerne fra lørdag har der formentlig været tale om vindstød af stormstyrke flere steder.

I Hornbæk viste den officielle måling fra DMI 15 millimeters nedbør på bare fem minutter. Definitionen på skybrud er 15 millimeter på en halv time, så der var altså tale om seks gange så kraftig regn som et normalt dansk skybrud.

- Den officielle måling er ekstrem i sig selv, og der kan endda være faldet mere endnu. En privat måling viste 40 millimeter på 15 minutter, fortæller Sebastian Pelt.

Som et himmelsk brusebad

Samtidig viste den officielle måling fire millimeter på et minut, da nedbøren var kraftigst. Det svarer til at stå under en løbende bruser. Det er fire liter vand ned over hver kvadratmeter i minuttet.

- Det er et af de kraftigste skybrud, vi har registreret herhjemme. På videoerne fra i lørdags er sigtbarheden også næsten lig nul, fordi nedbøren er så kraftig, siger Sebastian Pelt.

Selvom der næppe var tale om en tornado over Ålsgårde, har det under alle omstændigheder været et helt usædvanligt voldsomt uvejr.

- Vindstød af stormstyrke sammen med et af de kraftigste skybrud i Danmark nogensinde. Det har været en virkelig kraftig hændelse for dem, der oplevede det, slutter Sebastian Pelt.

På den lokale campingplads blev blandt andet en 600 kilo tung togvogn på en legeplads væltet omkuld.