Vejr

Fik syv centimeter store hagl ned i haven

Sensommeruvejr førte til kæmpestore hagl over Polen.

Et kraftigt uvejr sendte mandag enorme hagl ned over Polen, og der tale om hagl af den slags, man ikke ønsker at få i hovedet. Billeder fra Severe Weather Europe viser hagl, der er næsten syv centimeter i omkreds.

På et billede ligger haglene i en dyb tallerken sammen med et par hønseæg, uden at haglene behøver at få mindreværdskomplekser af den grund.

- Det er hagl, som vi slet ikke ser i Danmark. Her er de største som dueæg, og det er endda sjældent, siger Sebastian Pelt.

Det største hagl målt nogensinde var 20,3 centimeter. Altså en diameter svarende til den lineal, der ligger i de fleste skolebørns penalhus.

I denne sommer har danskerne dog flere steder stiftet bekendtskab med nogle efter danske forhold meget store hagl.

I juni kunne ‎Michael Marhauer Jørgensen fra Ølstrup ved Ringkøbing indsende billeder af omkring fire centimeter store hagl til TV 2 Vejret.

Samme uvejr gav også adskillige billeder af ødelagte tagplader indsendt til TV 2 Vejret.

Kraftige vinde sender hagl til vejrs igen og igen

Hagl dannes i bygeskyer med kraftige op- og nedadgående vinde. I toppen af skyen er der frostvejr, og i bunden er der tøvejr.

Når en regndråbe føres op i frosten, bliver den til en isklump, der får et nyt lag vand udenpå, når den kommer ned igen. Det nye lag vand fryser til is, når haglet ryger op i frostvejret igen. Og sådan kan det fortsætte flere gange.

Når haglet er for tungt til, at vindene kan holde det svævende, falder det ud af skyen. Alt efter antallet af ture op og ned i skyen, kan det få en anseelig størrelse.