Vejr

Kina i højeste alarmberedskab inden tyfon rammer

Satellitbillede af Lekima torsdag, inden tyfonen ramte Taiwan og Japan. Lørdag bliver Kina ramt af det voldsomme vejrfænomen. Nasa Earth Observatory Handout / Ritzau Scanpix

Tyfonen Lekima rammer Kina lørdag - og tusindvis af indbyggere er blevet rådet til at lade sig evakuere.

Den voldsomme tyfon Lekima skaber store problemer i det nordlige Taiwan samt på de japanske Ryukyu-øer, og nu kommer turen til Kina, hvor myndighederne er i højeste alarmberedskab før mødet med det ekstreme vejrfænomen.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Ramte Japan og Taiwan hårdt

Allerede natten til fredag dansk tid ramte Lekima den nordlige del af Taiwan, hvor mere end 40.000 husstande mistede strømmen, ifølge BBC. Derudover blev adskillige fly aflyst, ligesom flere skoler og offentlige institutioner var lukkede.

Der er faldet op mod 900 millimeter regn i de bjergrige områder over det nordlige Taiwan. Det er 26 procent mere end de 712 millimeter regn, der normalt falder i Danmark i løbet af et helt år.

Taiwans hovedstad, Taipei, oplevede også udkanten af Lekima, da den passerede forbi torsdag. Nu bliver Kina ramt.

Lekima gjorde sig også ubehageligt bemærket over den sydvestlige del af de japanske Ryukuy-øer, hvor 14.000 husstande blev efterladt uden strøm.

Kategori-3-tyfon fredag formiddag

Fredag formiddag er Lekima en kategori-3-tyfon med middelvinde omkring øjet på 54 meter per sekund, mens vindstødene når hele 67 meter per sekund.

Det er dog en smule mindre end torsdag, hvor Lekima kulminerede som en såkaldt supertyfon. Betegnelsen bruges om tyfoner, der når styrke fire eller fem på orkanskalaen, der går fra nul til fem.

Den højeste middelvind, der er målt i Danmark, er 39,5 meter per sekund, hvilket blev målt på Kegnæs på Als i forbindelse med orkanen Allan 28. oktober 2013.

Lekima rammer Kina lørdag dansk tid, hvorefter den bevæger sig mod nord langs kysten og efterhånden svækkes.

Kina i højeste alarmberedskab

Selvom Lekima har mistet lidt af pusten, så er det fortsat en meget voldsom tyfon, som nu har sat kursen direkte mod den kinesiske Zhejiang-provins.

Her forventes Lekima at ramme lørdag, hvor der kan falde op til 500 millimeter regn, meterhøje bølger og vindstød på omkring 50 meter per sekund.

Det har fået de kinesiske myndigheder til at udsende et 'rødt varsel', hvilket er den højeste kategori på den firdelte varslingsskala.

Flere tusinde indbyggere er blevet bedt om at lade sig evakuere ved kysten nær Shanghai, ligesom krydstogtskibe ikke kan komme i havn foreløbigt. Derudover er der også aflysninger i både bus- og togdriften.

Hundredevis af både har søgte ly i havnen i Nanfangao i Yilan-distriktet i Taiwan torsdag. Mere end 40.000 husstande blev efterladt uden strøm.

Risikoen for store oversvømmelser kan blive yderligere forhøjet, i og med at Lekima går i land nær Yangtze-flodens østlige udmunding.

Derfor kan kombinationen af meget store nedbørsmængder over land samt stormflod ved kysten give anledning til meget omfattende oversvømmelser.

De næste fem dage ventes Lekima at bevæge sig mod nord, op langs den kinesiske østkyst, mens den langsomt mister styrke og bliver et almindeligt lavtryk.