Vejr

Imponerende skypumpe ud for Hornbæk torsdag - se billeder og videoer

Imponerende skypumpe ud for Hornbæk 8. august 2019. I baggrunden kan det skånske klippemassiv Kullen ses. Gustav Højrup Knudsen / Privatfoto

En usædvanligt fotogen og imponerende skypumpe blev torsdag eftermiddag set ud for Hornbæk i Nordsjælland.

Torsdag bød på kraftige byger i stort set hele landet. I en lind strøm bevægede de sig fra vest mod øst, og ud på eftermiddagen var der navnlig mange byger over Sjælland.

Sådan kategoriseres tornadoer

Tornadoer kategoriseres ud fra EF-skalaen (Enhanced Fujita Scale) som har været i brug i USA siden 2007. Skalaen er opkaldt efter den japansk-amerikanske meteorolog Tetsuya Theodore Fujita (1920-1998) og måler en tornados styrke ud fra dens ødelæggelser i kategorierne EF0 til EF5, hvor sidstnævnte er kraftigst.

Ødelæggelserne kan omtrent omsættes til vindhastighederne herunder, men klassificeringen sker ud fra ødelæggelsernes omfang alene. Tornadoer, der derfor ikke resulterer i nævneværdige materielle skader, kan være meget svære at klassificere og undertiden ende i en for lav kategori.

EF0
Vind: 29-37 m/s 
Relativt mindre ødelægger som under en gedigen dansk storm eller orkan. Tagsten blæser ned, skorstene blæser omkuld og træer brækker over eller rives op.

EF1
Vind: 38-49 m/s 
Moderate ødelæggeser - hustage lider stor skade og kørende biler blæses af vejen.

EF2
Vind: 50-60 m/s
Betydelige ødelæggeser - tage rives af huse og biler kan tippes rundt. Træer rives op med rode eller brækker over.

EF3
Vind: 61-73 m/s
Voldsomme ødelæggelser - tage blæser af selv solide bygninger og biler løftes og kastes rundt. Træer rives op med rode.

EF4
Vind: 74-90 m/s
Enorme ødelæggelser - huse jævnes med jorden og biler løftes og flyver igennem luften
Typisk breddere end 500 meter

EF5
Vind: Over 90 m/s
Altødelæggende - jævner næsten alt med jorden og kan løfte store lastbiler mere end 100 meter væk
Typisk breddere end 1000 meter

De fleste oplevede bygerne som kraftige og stedvis med hagl, ligesom de fleste af bygerne var ledsagede af torden.

Der var dog ét sted i Danmark, hvor man nok sent vil glemme mødet med bygerne torsdag.

I Hornbæk ved den nordsjællandske kyst blev der kort efter klokken 15 dannet en særdeles imponerende skypumpe ud for kysten, som i flere minutter var til skue. Skypumpen startede som en tynd snabel, men voksede efterhånden i tykkelse, mens den fortsat befandt sig over havet.

Dannes i forbindelse med små hvirvler

Skyen, hvorfra skypumpen udgår, er en cumulonimbus, hvilket også er det, man kalder en bygesky. Skyerne er opstået i den ustabile luft, der i de seneste dage har befundet sig over Danmark.

Hornbæk i dag 😳

Posted by Mia Laursen on Thursday, August 8, 2019

Under bygeskyer, som er under udvikling, opstår der let turbulens ved overfladen, og dermed kan der opstå små hvirvler. Desuden findes der opvinde under en del af bygeskyen, og i visse tilfælde - som tilfældet var det torsdag - kan sådanne hvirvler 'fanges' af en opvind og strækkes ud i lodret retning.

Når en hvirvel strækkes, øges dens rotationshastighed, ligesom vi kender det fra skøjteprinsessen, når hun foretager en piruette.

Oftest ser vi skypumper blive dannet på dage med relativt rolige vindforhold, hvor vinden blæser ind mod en linje - en såkaldt konvergenslinje. Når vinde fra forskellige retninger mødes, kan der let opstå små hvirvler.

På nogle af videoerne kan man se et mørkt 'tæppe' af regn, som befinder sig bag skypumpen. Her er bygeskyen karakteriseret ved nedadgående vinde, som styrter mod jorden sammen med den kraftige nedbør.

😎

Posted by Kenneth Schou Svendsen on Thursday, August 8, 2019

Ikke en tornado som i juni

Skypumper er et almindeligt fænomen i Danmark i sommermånederne og navnlig i sensommeren, hvor de ofte dannes over hav.

Selvom de er i familie med tornadoer, som vi kender dem fra USA, så er der dog væsentlige forskellige i måden, de dannes på.

'Rigtige' tornadoer i Danmark er sjældne, men alt tyder på, at det netop var en tornado, der ramte Aabenraa 14. juni og slyngede biler omkring.

Hornbæk ramt af skybrud

I takt med at bygen bevægede sig videre mod øst, gik skypumpen i sig selv.

Skypumpen ud for Hornbæk 8. august 2019.

Senere på aftenen kom endnu en kraftig byge dog forbi Nordsjælland, og her nåede nedbøren ind over land ved Hornbæk.

Nedbøren var så kraftig, at der blev tale om et regulært skybrud. På 30 minutter faldt der hele 16,9 millimeter regn - og i alt 18,6 millimeter, inden bygen havde passeret.

Lørdag kan der igen komme kraftige byger med torden og risiko for skybrud over Danmark.