Her blev man ramt af de kraftigste skybrud onsdag

16x9
Der blev registreret skybrud flere steder i Danmark onsdag. Foto: Henriette Andersen / Privatfoto

Der faldt over 20 millimeter regn på ti minutter i Vejle.

Slutningen af juli og starten af august har været særdeles rig på skybrud. Onsdag blev heller ingen undtagelse.

Radar - nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online-vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer og få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

I løbet af onsdagen blev der dannet kraftige byger over især Jylland, og her var adskillige af bygerne af så høj en intensitet, at der var tale om regulære skybrud.

Allerede i formiddagstimerne blev områder i Thy i det nordvestlige Jylland ramt af kraftige byger, men i løbet af eftermiddagen var det navnlig over det centrale og østlige Jylland, at bygerne var med skybruds-styrke, ligesom et enkelt skybrud ramte det nordlige Sjælland.

Over 20 millimeter på ti minutter

Bygerne over Danmark onsdag bevægede sig ganske hurtigt, men var til gengæld så kraftige at der på meget kort tid faldt store mængder nedbør.

Truende himmel nær Frederikshavn 7. august. I Vendsyssel blev der også registreret skybrud.
Truende himmel nær Frederikshavn 7. august. I Vendsyssel blev der også registreret skybrud. Foto: Tommy Christian Schjøtt / Privatfoto

Den højeste nedbørsintensitet over ti minutter blev målt i Vejle, hvor der faldt hele 22 millimeter. Det svarer til 22 liter vand per kvadratmeter - på kun ti minutter. I alt faldt der 29 millimeter i forbindelse med skybruddet.

Et skybrud er defineret ved en nedbørsmængde på mere end 15 millimeter regn på en halv time.

Kraftig regn og skybrud

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Lidt længere mod vest i Egtved blev man også udsat for store nedbørsmængder. Her faldt der 17,8 millimeter regn på ti minutter, og alene på fem minutter faldt der hele 13,8 millimeter.

Nye skybrud på vej

Derudover blev der registreret skybrud i Fredericia, Randers, Aars og det centrale Vendsyssel. Det eneste andet sted end Jylland, som blev ramt af skybrud onsdag, var i Gilleleje i Nordsjælland.

Her faldt der på ti minutter 16 millimeter regn.

Risikoen for nye skybrud er allerede til stede igen torsdag. Flere kraftige byger kan ramme Danmark, og den største risiko for skybrud er at finde over den nordlige del af Jylland samt på Sjælland.