Vejr

Voldsomme uvejr rammer det nordlige Italien

Ødelæggelser i den italienske by Casargo nær Milano natten til 7. august.  Daniele Bennati / Ritzau Scanpix

Uvejrene har bragt oversvømmelser og store hagl med sig.

Selvom Italien ofte forbindes med sol og sommer, kan vejret i allerhøjeste grad også vise tænder i støvlelandet.

Det har mange indbyggere i det nordlige Italien mærket det seneste døgn.

Flere områder med kraftige regn- og tordenbyger har bevæget sig over det nordlige Italien, nær Alperne og grænsen til Schweiz.

De voldsomme uvejr ramte flere regioner i det nordlige Italien nord for Milano natten til onsdag, hvor de medførte flere ødelæggelser.

Skybrud i en time

Selvom der ikke er nedbørsmålinger fra de hårdest ramte områder, vidner målinger fra meteorologiske stationer i nærheden om voldsomheden af uvejrene.

I Lugano i det sydlige Schweiz faldt der således 29 millimeter på én time, hvilket er meget tæt på skybrudsintensitet. Ved skybrud skal der falde mindst 15 millimeter regn på 30 minutter.

De store regnmængder rev biler med sig i farten - heldigvis uden tilskadekomne.

Samlet set faldt der 69,9 millimeter i byen. Endnu vådere var det på bjerget Monte Generoso i Schweiz, hvor der i alt faldt 74,3 millimeter. Til sammenligning falder der normalt 67 millimeter i Danmark i august.

Væltede biler og evakueringer

Kombinationen af de store nedbørsmængder og skrånende terræn fik flere steder veje til at blive til veritable floder. Derudover gik almindelige floder også over deres bredder, og vandet tog både træer, biler og andre genstande med sig.

I byen Casargo nær Lecco ved Milano måtte myndighederne evakuere 50 mennesker, da uvejret nærmede sig. Heldigvis er der ikke meldinger om tilskadekomne.

Artiklen fortsætter under videoen.

Severe hailstorm in Bolzano, north Italy this afternoon, August 6th. Report: Laica Monica Muccio

Posted by Severe Weather Europe on Tuesday, August 6, 2019

Længere mod øst i byen Bolzano i Sydtyrol var bygerne også ledsaget af store mængder hagl. Det gav trafikale udfordringer og medførte rivende strømme af vand og hagl gennem gaderne, som det kan ses på videoen ovenfor.

De kraftige uvejr blev dannet i forbindelse med kold luft, som strømmede ind over det nordlige Italien. Når kold luft bevæger sig ind over en varm overflade, bliver luften ustabil, og så kan der let dannes kraftige uvejr.

Flere uvejr kan ramme onsdag

Selvom uvejrene i første omgang er drevet over, kan der komme nye, kraftige byger i løbet af onsdagen. Ligesom tilfældet var det foregående nat, så kan bygerne være med store hagl, kraftige vindstød og meget store nedbørsmængder.