Juli slog ny global varmerekord: Varmeste måned nogensinde målt

Hedebølgen i Europa i den sidste uge af juli slog mange nye varmerekorder, men også på globalt plan var sommermåneden brandvarm.

Juli er globalt set den varmeste måned målt nogensinde på Jorden.

Den gamle rekord fra 2016 blev overgået med beskedne 0,04 grader, så umiddelbart lyder det ikke så spektakulært.

Men set i lyset af at 2016 var et El Niño-år, så er det alligevel bemærkelsesværdigt. I El Niño-år, der forekommer cirka hvert femte år, forårsager ændrede strømmønstre i verdenshavene, at den globale lufttemperatur er højere end normalt.

At juli er den varmeste måned globalt set, skyldes, at det er den varmeste måned på den nordlige halvkugle, som har meget mere landmasse end den sydlige halvkugle. Juni 2019 var i øvrigt også den varmeste juni måned nogensinde målt.

Næsten normal juli i Europa trods voldsom hedebølge i Vesteuropa

Hedebølgen i Vesteuropa i slutningen af juli 2019 var meget voldsom, og i fem lande fik man nye varmerekorder. Alligevel oplevede Europa kun middeltemperatur over hele måneden, som var en smule over gennemsnittet fra perioden 1981-2010. Det skyldes, at det i store dele af Østeuropa var koldere end normalt. Det viser data fra EU-klimatjenesten Copernicus Climate Change Service (C3S).

Årsagen til den globale varmerekord skal man derfor snarere finde i kontinenter som Afrika og Australien, som var usædvanlig varme. Store dele af Antarktis, Centralasien og Alaska var også noget varmere end normalt. Nogle områder målte dog lavere temperaturer end gennemsnittet for perioden mellem 1981 og 2010.