Vejr

Ny varmerekord på indlandsisen - tidligere rekord blev kun én dag gammel

Den nye varmerekord, der blev sat torsdag, blev allerede overgået med hele to grader fredag.

Torsdag blev der sat nye grænser for, hvor varmt det kan blive på toppen af Grønlands indlandsis, da DMI's vejrstation ved Summit målte hele 2,7 grader i 3202 meters højde.

Rekorden overgik dermed de 2,2 grader, der blev målt i både 2012 og 2017 med en halv grad.

Men torsdagens rekord fik ikke lov til at stå længe - for allerede fredag eftermiddag blev den slået. Og det eftertrykkeligt.

Fredag klokken 16 blev der således målt hele 4,7 graders varme, hvilket med andre ord var to grader højere end den ellers helt dugfriske rekord fra torsdag.

Den helt usædvanligt varme luft, der er blæst til Grønland, er samme luftmasse, som i forrige uge gav anledning til adskillige nye varmerekorder i Nordvesteuropa.

Ti milliarder tons is smelter om dagen

De rekordhøje temperaturer har været medvirkende til, at meget store mængder is smelter fra Grønlands overflade.

I disse dage smelter der mellem ti og elleve milliarder tons is om dagen, hvilket er mere end dobbelt så meget som de normale fire milliarder tons om dagen.

For at få en fornemmelse af mængden af smeltevand, det svarer til, vil Danmark kunne blive dækket af en halv meter vand - alene fra afsmeltningen onsdag og torsdag.

Lidt køligere luft på vej

Selvom det naturligvis er varmest i Grønland om sommeren, så er den almindelige dagtemperatur på Summit på denne årstid cirka minus 13 grader.

Derfor var fredagens rekordtemperatur næsten 18 grader over den normale dagtemperatur. Det ville svare til, at vi i Danmark oplevede 38 grader i starten af august, hvilket i øvrigt ville være ny varmerekord for Danmark.

De kommende dage blæser den ekstremt varme luft væk fra Grønland, og mere normale temperaturer vil indfinde sig igen.

Rekorden er senere blevet underkendt af DMI (8. august 2019), og der er derfor ikke tale om en ny varmerekord ved Summit.