Vejr

Rekordvarme på Grønland - to dages smeltning kan dække hele Danmark med en halv meter vand

I disse dage er der afsmeltning af isoverfladen på 60 procent af Grønland.

Den meget varme luft, der i sidste uge gav anledning til et utal af historiske varmerekorder i flere lande i Europa, har bevæget sig til Grønland, og her er der nu sat ny varmerekord.

På toppen af Grønlands indlandsis, på Summit i 3202 meters højde, blev der torsdag sat nye grænser for, hvor varmt det kan blive på toppen af isen.

Med hele 2,7 graders varme blev den tidligere varmerekord på 2,2 grader, der blev målt i både 2012 og 2017, slået med en halv grad, da varmerekorden var en realitet torsdag aften klokken 18 dansk tid.

Til sammenligning er den normale dagtemperatur på denne tid af året cirka 12-13 minusgrader.

Graf, som viser helholdvis stigning (over nul) og fald (under nul) i Grønlands mængde af overfladeis på inlandsisen. Onsdag smeltede der utrolige 10 milliarder tons is - mod normalt fire millarder tons is.

To dages smeltevand kan dække Danmark med en halv meter vand

De ekstreme temperaturer har ramt store dele af Grønland, og derfor er den almindelige sommerafsmeltning accelereret.

Torsdag smeltede der i alt i omegnen af ti millarder ton is fra Grønlands indlandsis. Det er seks milliarder ton flere, end hvad der normalt smelter om dagen på denne årstid.

Alene de seneste to dages afsmeltning fra indlandsisens overflade er så enorm, at smeltevandet ville kunne dække hele Danmark med en halv meter vand.

Smeltning på 60 procent af indlandsisens areal

Ikke nok med at temperaturen har nået nye højder, så er det også en usædvanligt stort område af Grønlands indlandsis, der netop nu er ramt af de meget høje temperaturer.

Grafen viser, hvor stor en del af Grønlands overflade der er udsat for smeltning. Torsdag var der smeltning på knap 60 procent af hele indlandsisens areal.

Hele 60 procent af overfladen på Grønlands indlandsis var underkastet smeltning, viste tallene torsdag. Det er normalt med smeltning på dele af Grønlands indlandsis om sommeren, men på denne årstid ligger procentsatsen normalt på det halve - cirka 30 procent.

Ifølge klimaforsker Martin Stendel fra DMI har den totale afsmeltning af is fra Grønland i hele juli bidraget med en samlet vandstandsstigning i verdenshavene på 0,5 millimeter.

I 2012 - der er fortsat er rekordår, hvad angår smeltning i Grønland - var der 12. juli afsmeltning på utrolige 97 procent af indlandsisens overflade.

På videoen ovenfor ses store mængder smeltevand, der løber ud i havet ved Kangerlussuaq (tidligere Søndre Strømfjord), torsdag.

Svarer til afsmeltningen i 2070 - nærmer os 'tipping point'

Den helt ekstreme afsmeltning, der ses i Grønland i disse dage, er alarmerende nyt, lyder det fra klimaforsker ved universitet i Liege, Xavier Fettweis.

- Den nuværende smeltningshastighed svarer til det, som modellerne viser først vil ske i 2070, hvis man bruger den mest pessimistiske model.

Fettweis' bekymringer suppleres af klimaforsker ved DMI, Ruth Mottram, som lægger vægt på den globale temperaturstigning, vi er vidner til.

- Et sted mellem halvanden og to graders temperaturstigning vil være et tipping point, hvorefter det ikke længere vil være muligt at bibeholde indlandsisen på Grønland, siger hun.

I flere omgang denne sommer har dele af Grønland været ramt af usædvanligt varmt vejr.

Tidligere i juli kulminerede varmen med 23,0 grader i Nuuk - på en dag, hvor det var varmere i Grønland end noget sted i Danmark.