Vejr

Regnvejr var det værste i Danmark i to år - så meget faldt der i dit område

Da der på under et døgn faldt næsten 100 millimeter regn på Djursland, skal vi to år tilbage for at finde et regnvejr, der gav mere vand.

De seneste fire døgn har budt på særdeles meget vand, mange steder i Danmark.

Meget ustabil luft har siden søndag befundet sig over landet, og det har givet anledning til talrige skybrud.

Radar - nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online-vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. 

Se vores nedbørsradar her

Derudover har der flere steder været tale om lange perioder med kraftig regn, hvor der er faldet langt over 50 millimeter.

Næsten 100 millimeter på Djursland

Regnen har haft fat i store dele af Danmark, men særlig ét sted fik et usædvanlig vådt døgn, nemlig Tirstrup på Djursland

Her faldt der fra sent tirsdag aften og frem til onsdag formiddag hele 97,4 millimeter regn.

Det svarer til knap ti gulvspande med vand, der hældes ud på hver kvadratmeter i området. En del af regnen faldt som skybrud, hvor der på 30 minutter faldt 25 millimeter.

Sidst, vi oplevede en større nedbørsmængde ved en enkelt vejrstation i løbet af ét døgn, var 6. september 2017, hvor der faldt 98,6 millimeter på Helgenæs - i øvrigt ganske nær Tirstrup.

Udvalgte største nedbørsmængder målt over 24 timer fra tirsdag til torsdag.

Ser vi alene på store regnvejr i juli, skal vi tilbage til skybruddet i København 2. juli 2011, for at finde en større nedbørsmængde i årets anden sommermåned. Her faldt der 135,4 millimeter i Botanisk have.

Andre steder i landet er der faldet mellem 50 og 74 millimeter i forbindelse med de kraftige byger, som mange steder har stået næsten stille over samme område, og dermed afleveret store mængder regn.

Dobbeltskybrud to steder

Ikke nok med de store samlede regnmængder, så er nedbøren flere steder også faldet intenst på meget kort tid.

Det kraftigste skybrud ramte Viborg tirsdag aften, hvor der på en halv time faldt hele 40 millimeter regn. Grænsen for skybrud går ved mindst 15 millimeter på en halv time, så skybruddet i Viborg var 2,7 gange over det normale skybrudskriterium.

Skybruddet i Viborg er det kraftigste i Danmark siden 10. maj i fjor, da der på en halv time faldt 41,4 millimeter i Nyborg - på det kraftigste skybrud uden for sommermånederne i Danmark.

Kraftig regn og skybrud

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

På Femø i Smålandsfarvandet faldt der tirsdag aften på en halv time 31,1 millimeter, hvilket også kategoriserer skybruddet som værende 'dobbeltskybrud'. I Silkeborg var man også tæt på dobbeltskybrud, da der faldt 28,7 millimeter på 30 minutter.

Store oversvømmelser i Fredericia 31. juli 2019. På ti minutter faldt der 15,6 millimeter regn.

Over 20 millimeter på ti minutter

Går vi endnu længere ned i tidsrum, så er regnen også faldet meget intenst. Det fik man i særdeleshed at mærke i Store Jyndevad tæt ved den dansk-tyske grænse, hvor der på blot ti minutter faldt hele 22,8 millimeter onsdag eftermiddag.

Gennemsnitligt svarer det til mere end to millimeter regn i minuttet over ti minutter, og det er den højeste nedbørsmængde på så kort tid i Danmark siden 20. juli 2017.

Oversvømmelser i Randers 30. juli 2019. På en halv time faldt der 23,8 millimeter.

Oversvømmelser mange steder

De voldsomme nedbørsmængder har ført til oversvømmelser. Især mange områder i Jylland har oplevet lokale problemer. I Fredericia kunne man for eksempel sejle i gaderne onsdag eftermiddag.

Med 45,2 millimeter regn i Fredericia 31. juli 2019, kunne man sejle med kajak i gaderne.

Her faldt der 45,2 millimeter regn, hvoraf der kom 15,6 millimeter på blot ti minutter.

Torsdag eftermiddag er der igen registreret skybrud. Ifølge DMI faldt der i Svendborg 15,6 millimeter på en halv time. Resten af dagen kan der fortsat komme skybrud flere steder i landet.