Vejr

Skybrud og torden kan ramme Danmark søndag

Kraftige regn- og tordenbyger bevæger sig ind over Danmark søndag. De kan give skybrud. Mathias Toft Sørensen / Seerbillede

Selvom sommervarmen fortsætter søndag, er der varsel om skybrud og torden.

Sommervarmen har fat i Danmark - og lørdag er den femte sommerdag i træk. Men selvom varmen fortsætter de næste to dage, er der også ugler i mosen.

Kraftig regn og skybrud

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Den varme luft, der strømmer ind over Danmark, bliver efterhånden mere og mere ustabil. Det medfører blandt andet, at der lettere dannes byger, som kan blive kraftige. Derudover er luften også mere fugtig end de foregående dage, og den kombination giver yderligere næring til dannelsen af byger, som kan give store nedbørsmængder.

En prognoses bud på bygerne søndag formiddag klokken 10.

Allerede lørdag eftermiddag er der dannet byger over det sydlige Sverige, som har bevæget sig ind over Nordsjælland. Det kan der også gøre resten af dagen, men bygerne bliver trods alt i et relativt begrænset antal.

Risiko for skybrud og torden

Natten til søndag nærmer et lavtryk sig Danmark i stor højde, og det giver anledning til bygedannelse. Visse vejrmodeller viser, at der allerede fra i nat kan dukke byger op - især over den østlige del af landet.

Samme vejrmodels bud på udbredelsen af bygerne søndag eftermiddag klokken 14.

Derimod er der stor enighed om, at der fra søndag formiddag kan opstå kraftige regn- og tordenbyger over Sjælland. Herfra kan bygerne bevæge sig videre mod vest i østenvinden, imens der kan dannes nye, kraftige byger over Jylland.

Da usikkerheden med hensyn til præcis placering af byger i sagens natur altid er usikker, har vi på TV 2 Vejret valgt at udsende varsel for risiko for skybrud og torden i hele landet, som er gældende for søndag.

Radar - nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online-vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. 

Se vores nedbørsradar her

På nuværende tidspunkt er det svært at vurdere, hvor risikoen for skybrud er allerstørst, men bud kunne være Vestsjælland, Fyn og store dele af Jylland. Men når luften er så ustabil, så kan der dannes kraftige byger i hele landet.

Varsel for skybrud og torden gælder for hele Danmark fra klokken tre natten til søndag og frem til søndag aften klokken 23.

I forbindelse med bygerne kan der også komme kraftige vindstød, ligesom de lokalt kan være med hagl.

Lokalt op mod 50 millimeter regn

Bygerne kan aflevere store mængder regn på meget kort tid, når de rammer, og derfor kan der flere steder forekomme skybrud. Det sker, hvis der falder mere end 15 millimeter på en halv time.

Lokalt kan der falde op mod 50 millimeter i alt, når bygerne rammer. Til gengæld er placeringen af bygerne meget usikker - så områderne med store nedbørsmængder behøver ikke at være de steder der bliver ramt.

Derudover kan der samlet set falde op mod 50 millimeter de steder, hvor der kommer mest.

I perioder kan solen dog også komme frem på himlen, og så kan temperaturen stige til mellem 25 og 27 grader.

Mandag og tirsdag fortsætter det meget ustabile vejr, og der er fortsat risiko for meget store nedbørsmængder.