Ekstrem europæisk hedebølge er uden sidestykke
Den helt ekstreme hedebølge over Nordvesteuropa endte med at give ny varmerekord i fem forskellige lande - på én dag.
I mange nordvesteuropæiske lande svedte man torsdag som aldrig før. Da hedebølgen kulminerede torsdag, endte hele fem lande med nye, nationale varmerekorder.
I Belgien, Holland, Luxembourg og Tyskland blev der sat nye grænser for, hvor varmt det kan blive - med temperaturer, der i alle fire lande nåede over ekstreme 40 grader.
I Belgien måtte den gamle varmerekord på 38,8 grader fra 1947 se sig slået med intet mindre end tre grader, da termometret i Begijnendijk viste glohede 41,8 grader torsdag eftermiddag.
I nabolandet mod nord, Holland, nåede temperaturen også for første gang over 40 grader. Her toppede varmen med 40,7 grader i Gilze-Rijen, hvilket var 2,1 grader over den hidtidige varmerekord fra august 1944.
Også i det lille fyrstendømme, Luxembourg, steg temperaturen til 40,8 grader - og nåede ligeledes højder, man ikke før har oplevet i landet.
Varmt, varmere, Tyskland
I Tyskland var rekordvarmen endnu mere udtalt. Her endte temperaturen på ekstreme 42,6 grader i byen Lingen i Niedersachsen - nær grænsen til Holland. Det er 2,3 grader over den tidligere tyske varmerekord på 40,3 grader fra 2015.
Derudover målte hele 15 tyske vejrstationer en temperatur over den gamle varmerekord - i løbet af torsdagen. Den helt uhørte varme fik de tyske meteorologer til at udsende et tweet med ordlyden, "Varmt, varmere, Tyskland".
Byernes by oplevede den varmeste dag i den meteorologiske historie
Ligeså ekstrem var varmen i den franske hovedstad, Paris. Her kunne pariserne sveddryppende se til, mens temperaturen ubønhørligt blev ved med at stige. Først da termometret i Mountsouris-parken viste 42,6 grader, stoppede temperaturen med at stige.
Dermed var byens tidligere absolutte varmerekord på 40,4 grader fra juli 1947 slået med 2,2 grader. I Paris har man dagligt målt temperaturen i 147 år.
Storbritannien kommer formentlig med i brandvarmt selskab
Den ekstreme varme var dog ikke kun et kontinentalt, europæisk fænomen. Den meget varme luft blæste også op over De Britiske Øer, og da torsdagen var omme, kunne de britiske meteorologer konstatere, at temperaturen var steget til mindst 38,1 grader i Cambridge. Det er alt andet lige den næstvarmeste dag i Storbritanniens vejrhistorie og den varmeste julidag overhovedet.
Men fredag aften meldte MetOffice (det meteorolgiske institut i Storbritannien), at der med stor sandsynlighed er sat ny varmerekord for landet som helhed. En nærmere granskning af tallene viste, at temperaturen i den botaniske have i Cambridge steg til 38,7 grader, og dermed er den tidligere rekord på 38,5 grader fra august 2003 slået.
De britiske meteorologer skal dog kvalitetskontrollere målingen, før den helt officielt kan anerkendes som den højeste temperatur målt i landets historie.
Længere mod nord, i den skotske hovedstad Edinburgh, blev der også sat ny rekord. Her steg temperaturen til 31,6 grader - hvilket overgår de 31,4 grader, som blev målt i byen 4. august 1975. Den hedebølge (i 1975) var den samme, som gav os i Danmark vores varmerekord på 36,4 grader.
Norge havde den varmeste dag i 31 år - og svenskerne den varmeste dag nord for polarcirklen
Vores norske naboer mod nord oplevede også helt usædvanlig sommervarme. Her kulminerede varmen fredag, hvor temperatureni Etne i Hordaland nåede 34,8 grader.
Det er den højeste temperatur i Norge siden 27. juni 1988, hvor temperaturen i Fornebu i Akershus steg til 35,2 grader.
I Bergen blev der også sat ny varmerekord. Den "gamle" rekord fra sidste ekstreme sommer på 32,2 grader blev slået - og nu hedder den 32,8 grader.
De svenske meteorologer kunne fredag ligeledes konstatere, at temperaturen var steget til hele 34,8 grader. Det er et stykke fra den svenske varmerekord på 38,0 grader, men alligevel er temperaturen på andre måder helt ekstrem.
Den højeste temperatur blev nemlig målt i Markusvinsa i det nordlige Norrland, og det er den højeste temperatur, der er målt i Sverige nord for polarcirklen.
Herhjemme i Danmark blev den højeste temperatur under hedebølgen målt til 32,8 grader i torsdags i Borris i Vestjylland.
Den rekordvarme hedebølge er uden sidestykke i europæisk vejrhistorie. Både de 'berømte' hedebølger i juni 1947 og august 2003 satte ikke så mange rekorder i ligeså mange lande på så kort tid.
Derudover er det den anden ekstreme hedebølge, der rammer Europa denne sommer. 28. juni blev der sat ny varmerekord i Frankrig, da temperaturen steg til 46,0 grader.