Ekstrem varme i USA - New York i undtagelsestilstand

16x9
Folk forsøger at køle ned i springvandet i Washington Square Park. Foto: Drew Angerer / Ritzau Scanpix

Borgmesteren frygter, at byens mange køleanlæg vil resultere i et større strømnedbrud.

Mens julis sommervejr først lige er ved at tage tilløb i Danmark, bliver der i øjeblikket rapporteret om ekstrem varme i de centrale og østlige dele af USA.

Herunder også i New York.

Ifølge den nationale vejrtjeneste vil dele af USA's mest folkerige by opleve temperaturer på 38 grader, der dog føles som over 40 grader, for første gang i seks år.

Det skriver The Wall Street Journal.

Det har fået byens borgmester, Bill de Blasio (demokrat), til at erklære lokal undtagelsestilstand med henblik på de sundhedsmæssige konsekvenser af varmen, der forventes at vare til søndag.

Ekstrem varme er undervurderet og en dødelig trussel

Deanne Criswell, kriseleder i New York

Har oprettet kølecentre

I forbindelse med erklæringen har borgmesteren opfordret private kontorbygninger til kun at køle deres lokaler ned til minimum 25 grader for at spare på strømmen. Det samme er de offentlige bygninger allerede blevet bedt om.

Bill de Blasio frygter, at kølesystemer på overarbejde kan belaste elnettet og derved øge risikoen for et længerevarende strømnedbrud som det, der ramte byen sidste weekend.

Han har ligeledes forberedt byen på varmen ved at oprette over 500 nedkølingscentre. De er blandt andet placeret i biblioteker, plejehjem og andre offentlige bygninger, hvor new yorkerne kan komme og slippe lidt væk fra varmen.

- Ekstrem varme er undervurderet og en dødelig trussel. Den bedste måde at bekæmpe den er at bruge aircondition eller benytte et af byens nedkølingscentre, lød det fra kriseleder Deanne Criswell, da borgmesteren erklærede undtagelsestilstand.

Byen skulle søndag have lagt gader, veje og vand til det årlige New York Triathlon, men det er blevet aflyst.

Der er også erklæret undtagelsestilstand i både i Philadelphia og Washington DC.
Der er også erklæret undtagelsestilstand i både i Philadelphia og Washington DC. Foto: Timothy Clary, Timothy A. Clary / Ritzau Scanpix

Andre steder i landet har varmen allerede haft alvorlige konsekvenser.

I staten Maryland har der indtil videre været to dødsfald, hvilket bringer statens samlede antal dødsfald relateret til varmen op på fire, skriver CBS Baltimore.