Vejr

En del af månen gik i sort over Danmark

Selvom den var fuld, forsvandt en stor bid af månen alligevel tirsdag aften – noget, der ikke sker igen de næste to år.

En del danskere var ude med deres kamera tirsdag aften, da en delvis måneformørkelse fandt sted over Danmark. Der, hvor skyerne ikke dækkede for himlen, kunne de nyde synet af en fuldmåne, der gradvist forsvandt ind i skyggen for at komme fuld ud igen på den anden side.

Månen kom frem på himlen mod sydøst klokken 21.37, og klokken 22.01 begyndte den at gå ind i skyggen. En lille halv time senere var op mod 65 procent dækket, og først klokken 00.59 var den ude igen.

Synet blev ekstra spektakulært af, at månen kun stod 2 til 12 grader over horisonten.

Når månen står så lavt, fremstår den mere rød, da lyset har længere vej ned til os på jorden, og flere af de blålige farver bliver spaltet fra.

Her er lyset skruet op, så skyggedelen kan ses tydeligt, mens den synlige del fra Jorden bare fremstår lysende hvid.

Meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt var selv ude at kigge på månen inden sengetid. Han forklarer, at en del af det mest opsigtsvækkende ved en måneformørkelse dog gik tabt tirsdag aften.

Ved en total måneformørkelse fremstår skyggedelen meget rød, men kan faktisk godt ses fra jorden. Det skyldes, at nogle af solens stråler afbøjes af jordens atmosfære, så der alligevel kommer en smule lys ind i det område, som ellers henlægger i skygge.

Men tirsdag aften lyste den ikke-dækkede del så kraftigt op, at det ’overdøvede’ det svage lys fra skyggesiden.

- Når ret skal være ret, fremstod den meget som en almindelig halvmåne, men den lå mere, end den plejer, og det er stadig et fascinerende fænomen, siger Sebastian Pelt.

Den næste delvise måneformørkelse kan ses fra Danmark 16. maj 2022, og så må vi vente hele seks år for at se den næste.