Vejr

Imponerende skypumpe ud for Korsika

En stor skypumpe blev dannet ud for havnebyen Bastia.

Forestillingen om sydeuropæisk sol og sommervarme blev mandag eftermiddag sat til side, da et kraftigt uvejr nærmede sig den nordlige del af den franske middelhavsø Korsika.

EF-skalaen for tornadoer

Tornadoer kategoriseres ud fra EF-skalaen (Enhanced Fujita Scale) som har været i brug i USA siden 2007. Skalaen er opkaldt efter den japansk-amerikanske meteorolog Tetsuya Theodore Fujita (1920-1998) og måler en tornados styrke ud fra dens ødelæggelser i kategorierne EF0 til EF5, hvor sidstnævnte er kraftigst.

Ødelæggelserne kan omtrent omsættes til vindhastighederne herunder, men klassificeringen sker ud fra ødelæggelsernes omfang alene. Tornadoer, der derfor ikke resulterer i nævneværdige materielle skader, kan være meget svære at klassificere og undertiden ende i en for lav kategori.

EF0
Vind: 29-37 m/s 
Relativt mindre ødelægger som under en gedigen dansk storm eller orkan. Tagsten blæser ned, skorstene blæser omkuld og træer brækker over eller rives op.

EF1
Vind: 38-49 m/s 
Moderate ødelæggeser - hustage lider stor skade og kørende biler blæses af vejen.

EF2
Vind: 50-60 m/s
Betydelige ødelæggeser - tage rives af huse og biler kan tippes rundt. Træer rives op med rode eller brækker over.

EF3
Vind: 61-73 m/s
Voldsomme ødelæggelser - tage blæser af selv solide bygninger og biler løftes og kastes rundt. Træer rives op med rode.

EF4
Vind: 74-90 m/s
Enorme ødelæggelser - huse jævnes med jorden og biler løftes og flyver igennem luften
Typisk breddere end 500 meter

EF5
Vind: Over 90 m/s
Altødelæggende - jævner næsten alt med jorden og kan løfte store lastbiler mere end 100 meter væk
Typisk breddere end 1000 meter

Her blev et område med kraftige regn- og tordenbyger dannet over Genovabugten, og i dagens løb blev himlen ud for den nordøstlige del af kysten mere og mere truende.

Uvejret blev dog først for alvor frygtindgydende, da en stor skypumpe opstod lige ud for havnebyen Bastia.

Skypumpen bevægede sig meget langsomt og holdt sig over havet uden at komme ind over land.

Ikke desto mindre kunne man tydeligt fornemme de kræfter, der var på spil i forbindelse med uvejret. På billeder og videoer af skypumpen kan man se, hvor oprørt havet omkring den er.

I bygeskyer under udvikling opstår der let turbulens ved overfladen, og dermed kan der også opstå små hvirvler. Desuden findes der opvinde under skyen, og i visse tilfælde - som vi så ud for Bastia - kan sådanne hvirvler fanges af en opvind og strækkes ud i lodret retning.

Når en hvirvel strækkes, så øges dens rotationshastighed - ligesom vi kender det fra skøjteprinsessen, når hun laver en piruet.

Voldsom skypumpe ud for den korsikanske havneby, Bastia, mandag den 15. juli 2019.

Vindstød nær orkanstyrke og store mængder regn

Selvom skypumpen ikke bevægede sig ind over land, blev der alligevel registreret meget kraftige vindstød i området omkring Bastia.

Nord for byen, på Korsikas nordligste punkt, Kap Korse, blev der målt vindstød på hele 32 meter per sekund. Det er uhyre tæt på orkanstyrke, som starter ved 32,7 meter per sekund.

I Bastia nåede vindstødene 'kun' hård kuling med 19 meter per sekund, men til gengæld faldt der hele 42,2 millimeter regn. Ved Kap Sagro nord for Bastia faldt der i forbindelse med uvejret 52,8 millimeter.

Skypumpen ud for Bastia på Korsika, 15. juli 2019.

Flere uvejr i Middelhavsområdet

Selvom faren umiddelbart er drevet over omkring Korsika, så er der fortsat meget kraftige uvejr i dele af Middelhavsområdet.

Over den sydøstlige del af Italien og den sydlige del af Grækenland bliver man tirsdag og onsdag ramt af et særdeles voldsomt uvejr med risiko for store hagl, kraftige vindstød og op til mere end 100 millimeter regn.