Vejr

Varmerekord: Over 20 grader kun 800 kilometer fra Nordpolen

Den lille by, Alert, i det nordligste Canada i 2016. Wikipedia

Søndag blev der målt en rekordhøj temperatur i det allernordligste Canada.

Mens vi herhjemme i disse dage kæmper lidt med at få sommersolen at se, har man tæt på Nordpolen målt rekordhøje temperaturer.

I en lille canadisk by på den nordligste del af øen Ellesmere Island blev der søndag målt en helt ekstrem høj temperatur. Så høj en temperatur, at man ikke siden 1950, hvor målingerne påbegyndtes i byen, har målt en tilsvarende varme.

Da søndagen gik på hæld, stod det klart, at der var sat ny varmerekord for byen Alert, da temperaturen søndag eftermiddag nåede helt op på sommervarme 21,0 grader.

Det er præcis én grad højere end den tidligere varmerekord for stedet. Den lød på 20,0 grader, som blev målt 8. juli 1956.

15 grader varmere end normalt

For at understrege hvor usædvanlig varmen var søndag, er den almindelige dagtemperatur i Alert i juli blot seks grader. Derudover var søndagens middeltemperatur for hele døgnet utrolige 18,1 grader.

Til sammenligning er den almindelige dagtemperatur i Danmark i juli og august lige omkring 20 grader - så temperaturen i Alert var den dag marginalt højere, end hvad vi normalt oplever herhjemme i højsommeren.

Alert ligger kun 817 kilometer syd for Nordpolen - alligevel blev der målt 21 grader søndag.

Den lille by Alert er det nordligste fast beboede sted på Jorden. De fleste - af de omkring 100 indbyggere - er forskere og canadiske soldater, som befinder sig 817 kilometer (i lige linje) fra nordpolen.

Varm luft og føhn-effekt gav rekorden

Søndagens varmerekord i det nordlige Canada skyldtes meget varm luft, som strømmede op over Ellesmere Island fra syd.

Luften var i sig selv varm, men da luften blæste ned fra Grønlands 2500 meter tykke iskappe, blev luften opvarmet ekstra meget - dét fænomen som er kendt som føhn-effekten. Kombinationen blev den helt ekstreme sommervarme så langt mod nord.

I sidste uge blev der også målt usædvanligt høje temperaturer flere steder i Grønland med op til 23,0 grader.