Vores jord

Rød drage henter grøn energi ned fra himlen

En flyvende vindmølle kan erstatte fossil forurenende energi – særligt i udviklingslandene.

Vindenergi er normalt noget, man udvinder med en mølle solidt fæstnet i jorden. Men måske kunne man gøre det anderledes. Sådan har to tidligere studiekammerater fra DTU tænkt, og resultatet er opsigtsvækkende. De har udviklet en flyvende vindmølle, der sættes op som en drage.

- Det er en drøm, jeg har haft, siden jeg som barn oplevede at blive trukket af sted af en drage, jeg måtte slippe, fordi vinden var for kraftig. Hvad hvis man kunne tæmme den? spørger Andreas Okholm.

Nu er han sammen med studiekammeraten Mathias Neuenschwander og et hold af hjælpere gået i gang med at forsøge at virkeliggøre visionen under navnet KiteX med ham som direktør.

Dragen er udstyret med dronepropeller, der bruges til at få den op i 40 meters højde, hvor den så styres rundt i en ottetalsbane med forskellige ror.

Indsamler energi i luften

Når dragen er trygt inde på dens bane, bruges propellerne til at opsamle energi fra luften. Strømmen sendes ned til jorden gennem et 300 meter langt kabel.

- Når dragen flyver rundt i cirkler, kan propellerne lave strøm, som sendes ned på jorden og kan distribueres ud på elnettet, forklarer Andreas Okholm.

I denne uge fik de for første gang testet en prototype på deres drage. Tidligere forsøg med mindre testdrager har vist, at principperne bag dragen virker.

Allerede inden dagens test ved Andreas Okholm godt, at der er stor sandsynlighed for, at den vil styrte. Sådan er det bare i testfasen. Og det ender også med, at dragen styrter til jorden, og bagenden knækker af.

- Det er en del af vejen, og man skal i hvert fald i starten forvente, at de dratter ned en gang imellem, og så fikser vi dem, siger Andreas Okholm.

Drømmer om at kunne forsyne et helt villakvarter

Selvom prototypen ser undseelig ud, skal man ikke tage fejl. Det lille røde stel med vinger og propeller kan give strøm nok til fem familier. Drømmen er en markant større drage, som skal kunne give strøm nok til 1500 huse.

- Min drøm er at lave en vindmølle, som er bedre end de vindmøller, vi har i dag. En vindmølle, der bruger ti procent så meget materiale og er halvt så dyr som en vindmølle, lyder det fra Andreas Okholm.

Kan bruges i udviklingslande

Testdragen kan producere fire kW, hvilket svarer til fem almindelige husstande, men det vigtigste marked er ikke Danmark. Det er i udviklingslandene, at drageenergien virkelig kan gøre en forskel.

De to tidligere DTU-studerende er dog ikke de eneste, der arbejder på en flyvende vindmølle. Udviklingen har stået på de seneste ti år og tæller blandt andre Google, der arbejder på en løsning med et svævefly.

Den danske vindmøllegigant Vestas vil også være med. De har taget fire patenter på løsninger med luftbårne vindmøller forankret på offshoreanlæg.