Vores jord

Hver femte storby står over for alvorlige klimaudfordringer

Verdens hovedstæder står over for "hidtil usete" vejrforhold, viser nyt studie.

Fra den knastørre varme, der får floder til at tørre ud, til de drivende regnskyld, som ødelægger afgrøder og skaber oversvømmelser i gaderne.

Klimaforandringer får større og større indflydelse på folks hverdag i hele verden, og om bare 31 år vil problemet være så stort, at hver femte storby vil stå med alvorlige udfordringer på grund af klimaet.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af klimaforskere ved Crowther-laboratoriet fra det schweiziske universitet ETH.

De har analyseret forholdene i 520 byer over hele verden, hvilket omfatter alle hovedstæder samt de fleste metropoler med mere end én million indbyggere.

Ifølge forskerne vil 22 procent af byerne opleve ”hidtil usete” vejrforhold i 2050 som følge af stigende temperaturer, intens tørke og ekstrem regn. Og i alt 77 procent af byerne vil få såkaldte mindre problemer.

- Vi er helt sikkert nødt til at ændre den måde, vi lever på denne her planet på, og det skal gå hurtigt. Ellers kommer vi til at se mere og mere tørke, oversvømmelser og ekstreme hændelser, siger undersøgelsens hovedforfatter, Jean Francis-Bastin, til Reuters.

Drikkevand og mad

I de hårdest ramte byer er det nogle af de mest basale ting, som er i fare, fortæller klimatolog ved TV 2 Vejret Kasper Møller Nielsen.

- Det handler om adgang til rent vand, og det handler om mad på bordet. Ud over mangel på drikkevand bliver det også et stort problem for de landbrug, der skal brødføde byerne. Samtidig kolliderer det med en meget stor befolkningstilvækst, siger han.

Byer på den nordlige halvkugle forventes at få temperaturer som byer langt længere mod syd, mens det i troperne ikke kun er temperaturerne, men også ændringerne af nedbørsmønstrene, der vil være afgørende.

Et eksempel kan være Indien, hvor man både er afhængig af smeltevandet fra Himalaya og sommermonsunen.

Her er klimaproblemer efterhånden så store, at flere eksperter frygter, at situationen kan udvikle sig til en humanitær krise. Store dele af landet vil potentielt opleve så høje temperaturer, at områderne ikke længere vil være beboelige.

Fransk sommer i Danmarks hovedstad

Herhjemme ser det ikke helt så grelt ud. Men vejret kan stadig blive væsentligt heftigere, end det er i dag.

- Danmark kan få temperaturer som Paris, og det er der sikkert mange, der synes kan lyde lækkert, men nedbøren kommer også til at ændre sig, siger Kasper Møller Nielsen.

Når temperaturen stiger, stiger energimængden i luften også, og det vil resultere i mere intens regn og kraftigere tordenbyger og skybrud over Danmark.

Klimatologen minder om, at temperaturstigningen ikke bliver ens over hele kloden. Nogle områder stiger meget, mens andre kun stiger meget lidt, om overhovedet:

- Under alle omstændigheder går man ind og piller ved nogle vejrmønstre, og det kan for eksempel sagtens blive tørrere, selvom det ikke bliver varmere.

Skybrud kan ikke komme væk

Ud af de mest truede byer ligger mere end seks ud af ti i udviklingslandene.

Det kan vise sig at blive et problem, fordi man i mange storbyer her ikke har et velfungerende kloaksystem. Når der så kommer mere ekstrem nedbør, vil det udløse lynhurtige oversvømmelser.

- Vi ved, de her store mængder nedbør kommer i fremtiden, og når det ikke har mulighed for at sive ned, vil det samle sig på overfladen, hvor folk bor, forklarer Kasper Møller Nielsen.

De schweiziske forskere har kigget på de nuværende nedbørs- og årstidsforhold og sammenlignet med, hvordan det bliver, hvis vi fortsætter den nuværende kurs ifølge FN's klimapanel IPCC, og temperaturen stiger 1,5 grader frem til 2050.

Ifølge FN forventes næsten 70 procent af verdens befolkning at leve i storbyer i 2050.