Vejr

Voldsomt skybrud satte byer og campingpladser under vand

Kraftige tordenbyger stod i flere timer helt stille hen over den nordøstlige del af Jylland.

Voldsomme skybrud med torden satte både campingpladser og haver under vand, da kraftige tordenbyger søndag ramte den nordøstlige del af Jylland.

Tordenbygerne opstod søndag eftermiddag og stod stort set stille hen over de samme områder, hvor de lokalt gav over 70 millimeter regn på få timer.

Tordenbyger over Vendsyssel nær Dronninglund den 7. juli 2019.

Tordnede og regnede tre timer i træk

Søndagen begyndte i den nordøstlige del af Jylland med solrigt vejr og rolige vindforhold, men allerede i løbet af de sene formiddagstimer begyndte det første varsel om det usædvanlige sommervejr.

Skyerne tårnede sig op på himlen, og omkring middagstid begyndte de første byger, som efter et par timer også var med torden.

Fra klokken 15 og frem til klokken 18 lå kraftige tordenbyger i den svage nordvestenvind stort set stille hen over den sydøstlige del af Vendsyssel og over det østligste Himmerland, hvor det tordnede og regnede uafbrudt tre timer i træk.

Kraftige regn- og tordenbyger ramte søndag den nordøstlige del af Jylland. Video: Anders Brandt

72 millimeter regn i Himmerland

De stillestående tordenbyger gav lokalt enorme mængder regn, og selv om der ingen officielle nedbørmålinger er fra disse områder, viser både billeder og private nedbørmålinger fra vejrstationen Netatmos hjemmeside, at der flere steder faldt mellem 30 og 70 millimeter regn.

Mest regn har man fået i Øster Hurup i det østlige Himmerland, hvor der i løbet af få timer søndag eftermiddag meldes om hele 72 millimeter regn.

Oversvømmelse på terrassen under skybrud i Dronninglund 7. juli 2019.

Også i den sydøstlige del af Vendsyssel er der meldinger om store mængder regn.

Ved Ulsted mellem Dronninglund og Hals blev der målt 52 millimeter, mens der i Hals faldt 31 millimeter regn, og i Hou 29 millimeter.

De 72 millimeter regn i Øster Hurup, der er faldet på omkring tre timer, svarer til, at der i gennemsnit er faldet mere end 20 millimeter i timen, og det er meget sandsynligt, at der i en periode har været regulært skybrud, der er 15 millimeter eller mere på en halv time.

Grænsen for kraftig regn er med de store nedbørmængder overskredet de fleste steder i de ramte områder. Kraftig regn er 24 millimeter eller mere på seks timer.

Oversvømmet have i Dronninglund 7. juli 2019.

Byer og campingpladser under vand

De enorme mængder regn gav oversvømmelser flere steder.

På campingpladser ved Øster Hurup stod campingvogne og telte under vand, mens vandet også stod højt i både haver og på veje i flere byer i området omkring Hals og Dronninglund.

- Vi bor på en bakketop, og vi har aldrig haft så meget vand i haven før.

Det skrev Bente Karlsen fra Dronninglund i det sydøstlige Vendsyssel, da hun søndag sendte et billede til TV 2 VEJRET af sin oversvømmede have.

Hagl på terrassen i Dronninglund 7. juli 2019.

Hagl og næsten 100 lynnedslag

De kraftige tordenbyger gav i en periode også store mængder hagl, som især faldt i Vendsyssel.

Og i løbet af søndag eftermiddag slog lynet ifølge lightningmaps.org ned 91 gange i den nordøstlige del af Jylland.

Lynnedslag søndag.