Sydeuropa atter ramt af hedebølge - Mallorca tæt på varmerekord

16x9
Hedebølge i Spanien - her på Menorca 7. juli. Foto: David Arquimbau Sintes / Ritzau Scanpix

I den kommende uge kan det blive op til 45 grader i Spanien.

Mindre end to uger efter den sydlige og centrale del af Europa blev ramt af en historisk hedebølge, har man flere steder i Sydeuropa atter temperaturer over 40 grader.

Denne gang er det Spanien og Italien, der har det varmt, efter luft fra Sahara de seneste døgn er blæst op over Middelhavet.

Stranden i Valencia den 7. juli.
Stranden i Valencia den 7. juli. Foto: Juan Carlos Cardenas / Ritzau Scanpix

Usædvanlig varme på Mallorca

I Spanien sendte det temperaturen op på 40,8 grader i Ontinyent, der ligger mellem Valencia og Alicante, mens der i udkanten af Palma på Mallorca blev målt 40,4 grader.

Det er helt usædvanligt høje temperaturer på den spanske ferieø, der normalt er begunstiget af det betydeligt køligere middelhav.

Ved havnen i Palma nåede temperaturen 37,9 grader, der er meget tæt på den absolutte rekord for vejrstationen, der er placeret i Palmas havn.

I juli 2003 målte man der 38,0 grader, som er den absolut højeste temperatur, siden vejrstationen begyndte at måle i 1978.

Højeste temperaturer 7. juli.
Højeste temperaturer 7. juli. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Også over 40 grader i Italien

Også det sydlige Italien havde det varmt.

På den italienske middelhavsø Sardinen nåede temperaturen i Cagliari 40,8 grader, mens italienerne mange steder på Sicilien og i Syditalien svedte ved temperaturer lige under 40 garders varme.

Hedebølgen holder de kommende døgn et kort pause, inden sommervarmen vender tilbage med fornyet styrke.

I Spanien er der torsdag og fredag atter udsigt til temperaturer over 40 grader, og lokalt kan termometrene i den sydlige del af Spanien nå op på 45 grader.

Det er tæt på de temperaturer, man nåede under hedebølgen sidst i juni.

Den højeste temperatur under hedebølgen fik man i Sydfrankrig, hvor termometret i Gallargues-le-Monteux viste hele 45,9 grader, som blev absolut fransk varmerekord.