Norge ramt af rekordkulde og vintervejr

16x9
Vintervejr ved Sognefjellet nær Jotunheimen i Norge 4. juli 2019. Foto: Torstein Nordal / NTB scanpix

Flere veje i det norske højfjeld er torsdag lukket på grund af sne.

Hvis man i den første uge af skolernes sommerferie har valgt at tage til de norske fjelde, er man i de seneste dage blevet mødt af vintervejr.

Mens vi i Danmark har køligt sommervejr, er Norge ramt af helt usædvanligt koldt vejr for årstiden. Flere steder i de norske fjelde er der faldet så meget sne, at veje er blevet lukket, og i to norske regioner har man slået nye kulderekorder for juli.

Det er den samme kulde, der lige nu ligger over Danmark, som også har ramt Norge, hvor luften blæser direkte fra området mellem Svalbard og Nordøstgrønland frem mod Norge, Nordsøen og Danmark.

Flere kulderekorder i de norske fjelde

Koldest har det været ved Juvasshytten i Jotunheimen, der i 1893 meters højde er Norges højest beliggende fjeldstue.

Her blev der natten til onsdag målt -6,4 grader. Det er ifølge det norske meteorlogiske institut den laveste temperatur, der er målt i regionen Oppland i juli. Dermed blev den tidligere rekord på -5,3 grader slået eftertrykkeligt. Den blev målt i Fokstua i 1964.

Også i regionen Møre og Romsdal var det så koldt, at der blev sat ny kulderekord for juli.

Det skete, da der på toppen af det 1.294 meter høje fjeldsskredstruede fjeld Mannen nær Molde i Vestnorge blev målt -2,7 grader. Her slog man den tidligere julirekord på -1,9 grader, der i 2010 ligeledes blev målt på Mannen.

Flere veje lukket på grund af sne

Det usædvanligt kolde vejr har fra omkring 1000 meters højde fået nedbøren til at falde som sne.

Der har således været sneglatte veje ved flere fjeldpas og på vejene i højfjeldet - blandt andet ved Sognefjell, der er indgangen fra vest til Jotunheimen. Her var der torsdag morgen i 1.415 meters højde -1,2 grader og snevejr.

Sneplove på vej hen over fjeldovergangen ved Sognefjellet den 4. juli 2019.
Sneplove på vej hen over fjeldovergangen ved Sognefjellet den 4. juli 2019. Foto: Torstein Nordal / NTB scanpix

Flere amtsveje i højfjeldet er torsdag lukket på grund af sne. Det gælder blandt andet Gamle Strynefjellsvegen nær Jostedalsbræen i Jotunheimen, som ifølge det norske vejvæsen vil være lukket hele torsdagen.

Også vejen over Aurlandsfjellet syd for Sognefjorden er lukket på grund af sne.

Vintervejret har også budt på kraftig blæst. Ved Juvasshytten blev der natten til torsdag med 26 meter per sekund målt vindstød af stormstyrke.

Indtil i nat kan der endnu falde sne i de norske fjelde. Herefter vil lunere luft blæse frem mod Norge, og kun på toppen af de allerhøjeste norske fjelde kan nedbøren frem til weekenden falde som sne.