Vejr

Global opvarmning har gjort ekstrem hedebølge i Europa fem gange så sandsynlig

Trocadero fontænen ved Eiffeltårnet i Paris blev brugt til at køle sig af under den franske hedebølge. Charles Platiau / Ritzau Scanpix

Temperaturerne er steget med fire grader på 70 år i de områder, der blev værst ramt af den europæiske hedebølge.

Store dele af Europa oplevede sidst i juni en ekstrem hedebølge, der 28. juni gav en ny fransk varmerekord, da der blev målt hele 45,9 grader i Gallargues-de-Montueux nær Nimes i Sydfrankrig.

Sådanne hedebølger kan blive hyppigere i et globalt varmere klima.

Der er en øget sandsynlighed for flere kraftige hedebølger på grund af menneskeskabte klimaændringer. Det skriver forskere fra fem europæiske lande i rapporten 'Det menneskelige bidrag til rekordhedebølgen i juni 2019 i Frankrig'.

Temperaturer er steget med fire grader i Frankrig

Forskerne har på baggrund af den franske hedebølge kortlagt temperaturerne i hele Frankrig og i den sydfranske by Toulouse og sammenholdt dem med temperaturmålinger tilbage til 1947 for juni måned.

På baggrund af modelberegninger og statistiske metoder er resultatet af deres undersøgelser, at i det nuværende klima vil en hedebølge, som man oplevede det i Frankrig, komme hvert 30. år. Det er en sandsynlighed på procent.

Selv om gennemsnitstemperaturen i Europa som helhed 'kun' er steget med én grad de seneste 70 år, er dagtemperaturen i juni blevet to grader højere.

Hedebølge i Sydfrankrig 28. juni.

For Frankrig er dette tal fire grader.

For 70 år siden vil det ifølge forskerne således have været fire grader koldere under en tilsvarende hedebølge.

Mindst fem gange så stor risiko for ekstreme hedebølger

Forskerne har sammenholdt klimamodeller med de faktiske målinger under den franske hedebølge, og deres konklusion er, at sandsynligheden for en så kraftig hedebølge i hele Frankrig er mindst fem gange så stor i det allerede varmere europæiske klima i forhold til midten af 1900-tallet.

Ifølge rapporten øges sandsynligheden for ekstreme hedebølger, hvis man blot ser på enkelte byer.

For den franske by Toulouse er resultatet, at der er ti gange så stor sandsynlighed for en ekstrem hedebølge, som man havde det sidst i 1940'erne.

Hedebølge gav ny varmerekord til Europa

Hedebølgen nåede også ud over Frankrigs grænser og gav Europa den varmeste juni siden 1880.

Temperaturerne var i den sidste uge af juni seks til ti grader varmere end normalt i det meste af Frankrig, Tyskland, Nordspanien, det nordlige Italien, Schweiz, Østrig og Tjekkiet.