Juni havde mere sommer end hele sommeren 2017

16x9
Søndag 30. juni skinnede solen fra en skyfri himmel og temperaturen nærmede sig de 30 grader på Roskilde Festival 2019. Foto: Torben Christensen / Ritzau Scanpix

Mere end hver tredje dag i juni havde vi temperaturer over 25 grader – det skete kun 8 gange i sommeren 2017

Selvom vejret og prognoserne for de kommende uger skaber mindelser om anti-sommeren 2017, har 2017 allerede fået baghjul efter den varme juni i år. Det fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.

- Juni 2019 er i top ti over varmeste juni-måneder nogensinde. 28 ud af 30 dage kom vi over 20 grader, og de sidste to dage var lige i underkanten af 20, siger Jens Ringgård Christiansen.

Sommer og tropedage

En sommerdag er, når temperaturen kommer over 25 grader, og det skete kun 13 gange i 2017. Maj 2017 havde 5 sommerdage og de tre sommermånederne havde til sammen 8. Alene i juni i år er det sket 11 gange, hvor de tre endda var såkaldte tropedage, hvor temperaturen kommer helt op over 30 grader. Og i 2017 havde vi ikke en eneste tropedag.

De tre tropedage kom alle i sidste uge af juni. Det var tirsdag, onsdag og så en kulmination med årets hidtil varmeste dag søndag, hvor vi kom helt op på 32,7 grader. Søndag var også en såkaldt badedag med gennemsnitlig badevandstemperatur på over 19 grader – hvilket i øvrigt ikke skete en eneste gang for to år siden.

- Juni var en rigtig god måned, men den vigtigste måned for, hvordan vi efterfølgende kommer til at opfatte årets sommer i år, er den, der lige er startet. Nemlig juli, hvor de fleste har ferie, lyder det fra Jens Ringgård Christiansen.

Der er ikke megen opmuntring i femdøgnsskemaet, men selvom vejret er gråt og trist, har vi allerede med den varme juni slået sommeren 2017.
Der er ikke megen opmuntring i femdøgnsskemaet, men selvom vejret er gråt og trist, har vi allerede med den varme juni slået sommeren 2017. Foto: TV 2

Kulde og blæst forude

Der er imidlertid ikke noget, der peger på, at vi får nye sommerdage foreløbigt. Som prognoserne for de kommende fem dage ser ud, venter der køligt og blæsende vejr med højeste temperaturer på mellem 16 og 18 grader.

Først når vi kommer ti dage frem, er der ifølge Jens Ringgård Christiansen mere sommerligt vejr på vej, men det er samtidig så langt væk, at det er behæftet med stor usikkerhed.

Den højeste temperatur, der blev målt i 2017, var 19. juni, hvor temperaturen kom op på 28,4 grader. Den er allerede slået flere gange i år..

På Roskilde Festivals campingområde nød gæsterne søndag 30. juni 2019's hidtil varmeste dag.
På Roskilde Festivals campingområde nød gæsterne søndag 30. juni 2019's hidtil varmeste dag. Foto: Torben Christensen / Ritzau Scanpix