Vejr

Hedebølgen har svitset sydfranske vinmarker

Den sydfranske sol har været for meget for selv vinplanterne, der er blevet svitset under hedebølgen.  Sylvain Thomas / Ritzau Scanpix

Sydfranske vinbønder har fået ødelagt en del af høsten i den seneste tids hedebølge.

Sidste uges kraftige varme er gået hårdt ud over de sydfranske vinbønder. Mens de nordlige kollegaer i Bordeaux har jublet over varmen, er der vinmarker, der er blevet delvist ødelagt af hedebølge længere mod syd.

Druer trives normalt i Sydfrankrig – og længere mod syd endnu – men i nærheden af Montpellier, hvor der blev sat ny temperaturrekord for Frankrig, blev det for meget.

45,9 grader er mere end selv en klassisk sydfransk drue som grenache kan klare.

Landbrug uden fremtid

- Hvis vi ikke kan dyrke dem her, må vi se i øjnene, at vi ikke længere kan dyrke noget som helst i Sydfrankrig, siger vinbonden Cathrine Bernard til AFP.

Vinbonden Catherine Bernard tilser sine ødelagte planter i Restinclieres i nærheden af Montpellier.

Hun ser det som en klar advarsel om konsekvenserne ved den globale opvarmning og sætter spørgsmålstegn ved, om Sydfrankrig overhovedet vil være egnet til mennesker, hvis det bliver meget varmere.

Kan have mistet den halve høst

Vinbonden Emilien Fournel fra Sussargues anslår over for AFP, at han har mistet op mod halvdelen af årets høst.

- Jeg har aldrig set noget lignende, siger han.

Hans vinmarker dækker 35 hektarer. Det er særligt i udkanten af markerne og oppe i højden, at planterne er ramt. De hårdest ramte blade ser nærmest ud, som om de er blevet ristet.

Emilien Fournel anslår, at halvdelen af hans høst er gået tabt i hedebølgen.

Den enes nød

I Bordeaux, hvor druerne nogle år godt kan savne lidt af den sol, som de sydfranske vine altid har til overflod, har de armene oppe over hovedet i disse dage.

Lederen af sammenslutningen af vinproducenter i Bordeaux kalder et par dages hedebølge sidst i juni for ren magi.