Vejr

Billede viser lysende natskyer set fra rummet

Skyerne overvåges af en satellit fra NASA.

Lysende natskyer har gennem længere tid præget aftenhimlen over den nordlige halvkugle efter solnedgang. De er ofte svære at se fra Jorden, men ikke fra rummet.

NASA har taget billeder af skyerne over den mørklagte jord, og den amerikanske rumfartsadministration har sammensat dem til ét enkelt.

Billederne er taget af NASA’s knap 200 kilo tunge satellit Aeronomy of Ice in the Mesosphere (AIM) under overflyvninger af Nordpolen. Satellitten overvåger Jordens udstråling af lys, der kan have afgørende indflydelse på den globale opvarmning.

Kan spottes netop nu

På billederne fra AIM fremstår skyerne i forskellige nuancer fra blå til hvid. Farven afhænger af skylagets tykkelse.

Skyerne består af iskrystaller fanget på meteorstøv, der lyser op om natten, fordi solens stråler aldrig forsvinder i den højde, natskyerne ligger. Det er omkring 80 kilometer over Jorden, hvilket er 70 kilometer højere end de allerhøjeste af de normale skyer.

- Det er de højstbeliggende skyer, der findes, og de er så tynde, at de ikke kan ses fra Jorden om dagen. Kun når de reflekterer sollyset på en klar sommeraften, træder de frem, siger meteorolog ved TV 2 VEJRET Andreas Nyholm.

Sådan nogle sommeraftener har vi netop nu, hvor der derfor er mulighed for at spotte dem.

- Det er noget, man kan gå ud og se efter nu. De er nemme at forudse i modsætning til nordlys, hvor man de fleste gange skal ud med fotoudstyr, og alligevel kun kommer hjem med noget en ud af ti gange, siger Andreas Nyholm.