Vejr

30 grader gør i dag til årets første tropedag og den hidtil varmeste

Trods mange højthængende skyer havde solen magt nok til at sende temperaturen op på 30 grader. Havde det været helt skyfrit fra morgenstunden, kunne det have været omkring 32 grader varmt. Viggo Hjort Kohberg

Danmark ligger lige i udkanten af en luftmasse, som har givet op til 37 grader i Tyskland.

I en ganske sommervarm luft kunne man sidst på eftermiddagen måle årets hidtil højeste temperatur.

Det var i Borris i Vestjylland, at det officielle termometer i første omgang passerede 29,5 grader, som man målte 5. juni, og siden steg temperaturen yderligere, så det blev til en decideret tropedag med 30 grader.

På TV 2 Vejret betegner vi det som en tropedag, når temperaturen et eller flere steder i Danmark kommer op på 30,0 grader eller derover.

Med vinde fra sydøst var det typisk mod vest, at man havde det varmest. Her har luften nemlig haft mulighed for at tilbagelægge del største afstand over land, og det er landjorden, som opvarmer luften.

Selvom det kun var i Vestjylland, at man fik tropiske temperaturer, var det varmt i store dele af landet med temperaturer mellem 25 og 28 grader, og kun ved østvendte kyster og i Vendsyssel var det køligere. Selv her havde man dog generelt over 20 grader.

Allerede fra morgenstunden var det lunt med temperaturer på over 20 grader fra klokken 7.40, og sidenhen steg temperaturen stille og roligt frem mod sit maksimum sidst på eftermiddagen. Det er typisk her, at vi finder de højeste temperaturer om sommeren.

Ekstrem varm luft dækker store dele af Europa i disse dage, og Danmark ligger lige i udkanten af den luft. Over Tyskland har man haft op til 37 grader, og hen over natten til onsdag blæser disse varme vinde op over den grænse, så man i Sønderjylland kan få en tropenat.

Tidligste tropedag i 12 år

Vi skal tilbage til 2007 for at finde en tropedag tidligere på året, og det er faktisk ikke hvert år, at temperaturen overhovedet når 30 grader i løbet af en sommer - sådan var det for eksempel i 2017, 2011 og 1998.

Og selv sidste år, som var både rekordvarm og lang, skulle vi helt frem til den 16. juli for at finde årets første tropedag. Til gengæld fik vi så hele 13 tropedage i løbet af forrige sommer.