Spektakulær hvirvelvind set i Danmark lørdag

Hvirvelvinden var en såkaldt 'høtyv'.

Sommervejret har været over Danmark i weekenden, og for første gang i to uger har vi haft et par dage med stabilt tørvejr uden regn- og tordenbyger, som vi ellers har vænnet os til.

Til trods for det, så viste der sig alligevel en fascinerende hvirvelvind på en ellers smuk og solbeskinnet lørdag.

Ved Hedensted i Jylland, blev Morten Bødker vidne til en spektakulær hvirvelvind, som løftede græstørv op fra en mark. Der var kun 'uskyldige' cumulusskyer på himlen, men støvet og græsset fra marken blev hvirvlet op i en cylinder-formet hvirvelvind.

Kaldes en støvdjævel eller en høtyv

Og selvom det kunne ligne en miniature-skypumpe, så er fænomenet som oftest langt mere fredeligt.

Sådan en hvirvelvind kaldes på engelsk en dust devil eller på dansk en støvdjævel eller høtyv.

Hvirvelvinden dannes, når luften nær jordoverfladen opvarmes og hurtigt stiger til vejrs. Ofte sker det i et område, hvor luften nær jordoverfladen har gode betingelser for at blive opvarmet optimalt, og hvor luften kan få lov at stå stille i længere tid.

Det var netop tilfældet over den nyslåede plæne, hvor der samtidig var næsten vindstille ved overfladen.

Bakker, læhegn eller andre små forhindringer, som eksempelvis maskiner eller grusbunker på en byggeplads, kan skabe forstyrrelser i luftens bevægelser, og der kan så dannes små hvirvler, som står ganske stille.

Støvdjævle bliver af og til observeret i Danmark. Her er et eksempel over en byggeplads i Aalborg den 23. maj 2018.
Støvdjævle bliver af og til observeret i Danmark. Her er et eksempel over en byggeplads i Aalborg den 23. maj 2018. Foto: Kasper Tellefsen / Privatfoto

Er der sammenfald mellem en af disse bobler af meget varm luft og en mindre hvirvel, så kan støvdjævlen eller høtyven opstå.

Når disse små bobler af varm luft - også kaldet termikbobler - stiger til vejrs, strækkes luftsøjlen, og ligesom når en skøjteprinsesse trækker armene til sig, øges rotationen af en eventuel hvirvel, og støvdjævlen opstår.

I tilfældet fra Hedensted, vil fænomenet normalt omtales som en høtyv, da det ofte er noget, som ses på høstede marker i sensommeren, hvor hvirvelvindene kan løfte hø og halm til vejrs.

Støvdjævle kan dog se voldsommere ud, men det skyldes først og fremmest at støv er lettere at samle op end større bunker græs.

I familie med skypumper og tornadoer

Selvom støvdjævle og høtyve sædvanligvis er harmløse, så kan enkelte blive så kraftige at de kan skabe ravage.

Der er dog langt til de mere alvorlige skypumper og tornadoer, som kan blive meget kraftige.

Tornadoer forekommer sjældent i Danmark, men fredag i forrige uge tydede alt på at en mindre tornado løftede biler omkuld i Aabenraa i forbindelse med et kraftigt uvejr.