Vejr

Ekstrem varme rammer store dele af Europa - kan give nye rekorder

En ekstrem hedebølge kan ramme store dele af Vesteuropa i den kommende uge med temperaturer op til 40 grader. Regis Duvignau / Ritzau Scanpix

Selvom det er sommer, er det usædvanligt høje temperaturer så tidligt.

Der venter store dele af Europa en umanerlig varm periode i løbet af næste uge. Glohed luft fra det nordlige Afrika strømmer via den Iberiske halvø mod nordøst i retningen af central- og nordvest-Europa.

Det får man allerede mandag og tirsdag at mærke i Spanien, hvor temperaturen kan stige til omkring eller lidt over 40 grader, mens temperaturerne i store dele af Frankrig kommer over 30 grader.

Det er dog kun begyndelsen på en brandvarm periode, der kan kulminere midt på ugen med usædvanligt høje temperaturer.

Mellem 35 og 40 grader

Selvom det fortsat er usikkert, hvor varmt det bliver, når hedebølgen kulminerer, så er der lagt op til temperaturer, der på alle måder er ekstreme - især taget i betragtning af, at vi fortsat er i juni.

I Frankrig kan temperaturerne i den centrale og sydlige del af landet stige til omkring 40 grader, når varmen kulminerer. Lidt 'køligere' bliver det i den vestlige del af Schweiz, Luxembourg og i den sydvestlige del af Tyskland, hvor temperaturerne når op på omkring 37-38 grader, når det bliver varmest.

Forventede maksimum-temperaturer torsdag den 27. juni 2019. Ekstrem varme vil ramme store dele af det vestlige Europa.

Det er fortsat usikkert, hvor langt mod nord varmen kommer, men måske kan den ekstreme varme også ramme dele af Belgien.

Juni-rekorder kan stå for fald

Temperaturerne, der ventes i næste uge, er helt usædvanlige - og navnlig når man tager 'årstiden' i betragtning. Selvom det er sommer, så plejer de højeste temperaturer i løbet af sommeren først at blive målt i løbet af juli og i starten af august.

Det skyldes, at luften til stadighed varmes op i sommerperioden, og den køligere luft normalt er på større afstand.

Ser vi derfor udelukkende på det højeste temperaturer, der er målt i de respektive lande i juni måned, så er der flere lande, hvor der måske kan sættes nye standarder for, hvor varmt det kan blive i juni.

I Frankrig, hvor temperaturen som før nævnt ventes at stige til cirka 40 grader, er juni-rekorden på 41,5 grader, som blev målt i 2003. Det er absolut ikke utænkeligt, at den kommer til at stå sin prøve i løbet af den kommende uge.

Endnu mere sandsynligt er det, at juni-rekorderne i Luxembourg og i Schweiz kan blive skrevet om. Her er de højeste juni-temperaturer henholdsvis 36,1 grader og 37,3 grader - og med udsigt til temperaturer i omegnen af 37-38 grader, så er det højest tænkeligt, at de står for fald.

Sommeren 2018 bød også på omfattende hedebølger i Europa - men her slog varmen først for alvor til i løbet af juli.

I vores naboland mod syd, Tyskland, vil temperaturen også kunne nærme sig rekordniveau for juni. Den tyske juni-rekord er 38,5 grader, hvilket blev målt den 27. juni 1947 under en ekstrem hedebølge i Mellem- og Nordeuropa.

Den danske varmerekord for juni er da også sat under samme hedebølge. 29. juni 1947 blev der målt hele 35,5 grader nær Hillerød - og den rekord ser ikke umiddelbart ud til at komme i fare i næste uge, selvom temperaturen kan stige til omkring 30 grader i ugens løb.