Vejr

Biler blev væltet rundt - Aabenraa var ramt af tornado

Nye oplysninger og analyser viser, at der var tale om en kortvarig tornado over Aabenraa forrige fredag.

Fredag 14. juni 2019 blev en dag, som visse folk i Aabenraa formentlig sent vil glemme.

Et kraftigt uvejr med lyn, torden, skybrudsagtig regn og meget kraftige vindstød bevægede sig op over det sydøstlige Jylland.

EF-skalaen for tornadoer

Tornadoer kategoriseres ud fra EF-skalaen (Enhanced Fujita Scale) som har været i brug i USA siden 2007. Skalaen er opkaldt efter den japansk-amerikanske meteorolog Tetsuya Theodore Fujita (1920-1998) og måler en tornados styrke ud fra dens ødelæggelser i kategorierne EF0 til EF5, hvor sidstnævnte er kraftigst.

Ødelæggelserne kan omtrent omsættes til vindhastighederne herunder, men klassificeringen sker ud fra ødelæggelsernes omfang alene. Tornadoer, der derfor ikke resulterer i nævneværdige materielle skader, kan være meget svære at klassificere og undertiden ende i en for lav kategori.

EF0
Vind: 29-37 m/s 
Relativt mindre ødelægger som under en gedigen dansk storm eller orkan. Tagsten blæser ned, skorstene blæser omkuld og træer brækker over eller rives op.

EF1
Vind: 38-49 m/s 
Moderate ødelæggeser - hustage lider stor skade og kørende biler blæses af vejen.

EF2
Vind: 50-60 m/s
Betydelige ødelæggeser - tage rives af huse og biler kan tippes rundt. Træer rives op med rode eller brækker over.

EF3
Vind: 61-73 m/s
Voldsomme ødelæggelser - tage blæser af selv solide bygninger og biler løftes og kastes rundt. Træer rives op med rode.

EF4
Vind: 74-90 m/s
Enorme ødelæggelser - huse jævnes med jorden og biler løftes og flyver igennem luften
Typisk breddere end 500 meter

EF5
Vind: Over 90 m/s
Altødelæggende - jævner næsten alt med jorden og kan løfte store lastbiler mere end 100 meter væk
Typisk breddere end 1000 meter

Omkring sygehuset i Aabenraa udviklede vejrsituationen sig dog exceptionelt dramatisk. Her blev to biler på en parkeringsplads flippet rundt, og en bil blev yderligere skubbet over en meter væk fra sin plads.

Først blæste svaret i vinden..

Da de første meldinger kom ind om de væltede biler, var vi på TV 2 Vejret sikre på, at der var tale om en skypumpe eller tornado. Allerede samme aften nævnte Andreas Nyholm at hændelsen måtte tilskrives en tornado. Ødelæggelsernes karakter tydede på, at en voldsom 'hvirvelvind' havde været på spil og tippet bilerne rundt.

Senere mente flere - inklusive undertegnede - at der måske nærmere var tale om et særligt vindfænomen, kaldet et microburst, som kan forekomme i forbindelse med kraftige tordenbyger.

Her kan vindstødene også blive ekstremt kraftige, ramme et begrænset område og medføre ødelæggelser, der kan ligne dem, som opstår i forbindelse med skypumper eller tornadoer. Blandt andet var manglen på øjenvidner, der rent faktisk havde set en roterende luftsøjle, eller en 'snabel', der hang ned fra skyerne, en af grundene til, at vi mistænkte et microburst.

... men det VAR en tornado

En video, der er optaget blot én kilometer fra sygehuset i Aabenraa fredag eftermiddag i sidste uge, viser en 'snabel', der hænger ned fra undersiden af skyerne over området.

På videoen ses det også tydeligt, at der er rotation i snablen, og efter at have gransket stedet, hvorfra videoen er optaget, stemmer det perfekt overens med placeringen af sygehusets parkeringsplads.

Når vi bruger ordet 'tornado', så skyldes det, at hvirvelvinden ikke dannes på samme måde som en normal, dansk skypumpe. Almindeligvis ser vi skypumper på dage med byger og relativt rolige vindforhold. Her udvikler skypumperne sig fra skyer, hvorfra der normalt ikke falder nedbør.

Tornadoer - som vi kender dem fra USA - udvikles i forbindelse med kraftige tordenbyger og normalt i forbindelse med superceller, som er store, roterende tordenbyger.

De kan dog også udvikle sig fra tordenbyger, der ikke roterer, men hvor der er stærk turbulens, og vindforhold kan starte dannelsen af en rotation under skyen. Herfra kan hvirvlen strækkes mod jorden, hvor den rammer som en tornado.

Vejrforholdene sidste fredag var slet ikke oplagte til skypumper, men derimod var risikoen for en regulær - men dog lille - tornado til stede. Det var dog usædvanligt, at tornadoen over Aabenraa var så kortvarig, men den nåede alligevel at anrette skader.

At dømme ud fra ødelæggelserne, vurderer vi på TV 2 Vejret, at der har været tale om en tornado af EF-1 styrke - på en skala, der går fra nul til fem. Tornadoens styrke vurderes ud fra de ødelæggelser den forårsager, der derefter omtrentlig kan omsættes til et mål for vindhastighederne. I en EF-1 tornado vil vindhastighederne normalt være på mellem 39 og 48 meter per sekund eller fra det, der svarer til cirka 140 til 170 kilometer i timen.

EF-1 tornado i Maryland viser, hvor voldsomt det var

Desværre er hændelsen i Aabenraa ikke fanget på noget form for kamera, og selve hændelsen har også været uhyre kortvarig.

For at få en fornemmelse af, hvordan det kan have set ud på parkeringspladsen fredag eftermiddag, er en meget lignende situation optaget af overvågningskameraer i byen Salisbury, i Maryland, USA i august 2017.

Her ramte en EF-1 tornado et spisested, hvor biler på parkeringspladsen blev slynget rundt. Her forløb hændelsen også særdeles hurtigt, som det ses på videoen ovenfor.

Det er ikke første gang, at tornadoer og skypumper har resulteret i ødelæggelser i Danmark - og den kraftigste, der har ramt landet, slog til 11. februar 1962 i Holstebro.