Vejr

Se videoen: Her bliver have raseret af kraftigt uvejr

På under 30 sekunder blev en have i Vestjylland raseret af hagl, regn og særdeles kraftige vindstød, der væltede et træ.

En ellers fredelig onsdag eftermiddag blev på meget kort tid forvandlet til et sandt inferno i Mejdal nær Holstebro.

Kraftig regn og skybrud - definitioner

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Kraftige regn-, hagl- og tordenbyger trak op over Vestjylland fra syd, og himlen blev efterhånden mørk og antog en truende karakter.

Derefter satte uvejret ind med regn og store hagl, og mens Mette Dalsgaard forevigede det fascinerende uvejr på video, blev hendes have pludselig ramt af særdeles kraftige vindstød.

Som man kan se på videoen, kommer vindstødene af flere omgange, og det kraftigste af dem vælter familiens blommetræ i haven, samtidig med at sigtbarheden reduceres til nærmest ingenting, og regn og hagl pisker mod ruderne.

I løbet af få sekunder stilner det igen af, og haven er efterladt med et væltet træ og knækkede grene. Ved den nærmeste af DMI's vejrstationer målte man vindstød på 20,6 meter per sekund, men det er sandsynligt, at vindstødene i Mejdal har nået mindst stormstyrke.

Fænomenet kaldes et 'downburst'

Det, som familien onsdag oplevede i Mejdal, er et fænomen, som ofte forekommer i forbindelse med kraftige tordenbyger.

De kraftige vinde, der bevæger sig mod jorden, bliver afkølet på vejen ned, da vanddråber i skyen fordamper i luften. Fordampning kræver varme, og det tages fra luften, som bliver afkølet og dermed tungere.

Det samme gælder for smeltning af sne og hagl, som også finder sted i skyen - og som også bidrager til afkølingen af luften.

Derfor kan de kraftige faldvinde nå høje hastigheder, som vi ofte mærker som de kolde, kraftige vindstød, lige inden en byge går løs.

Fænomenet kaldes i de meteorologiske kredse for et downburst og kan være til fare for flytrafikken - især ved start og landing.

Downburstet rammer jorden og spredes ud til siderne, på samme måde som når man tømmer en spand vand på gulvet: Vandet rammer gulvet og løber ud i en cirkel.

Falder der - som der oftest gør - nedbør sammen med de kraftige vinde, kaldes fænomenet for et 'vådt downburst'. Er der derimod kun tale om kraftige vindstød uden nedbør, bliver fænomenet omtalt som et 'tørt downburst'.

I ekstreme tilfælde kan vindstød i forbindelse med et downburst nå orkanstyrke og anrette store ødelæggelser. Det ses især i USA, hvor såkaldte derechoes rammer et stort område som en linje af kraftige tordenbyger med ekstremt kraftige vindstød.

Kan også ske i Danmark - og blive forvekslet med skypumpe

Herhjemme i Danmark kan vi også opleve downbursts i forbindelse med uvejr.

Normalt giver de dog ikke anledning til store problemer, selvom der er undtagelser.

Da biler i fredags blev væltet rundt i Aabenraa i forbindelse med et voldsomt uvejr, kan det have været et lokaliseret downburst, et såkaldt microburst, der har anrettet skaderne.

Det skete også 23. juni 2016 i forbindelse med sankthans-uvejret, hvor en scene i Karrebæksminde på Sydsjælland blev flået fra hinanden.

Samme uvejr væltede træer på Langeland og gav ny dansk rekord i mest regn på ét minut med hele 5,4 millimeter i Ærøskøbing.