Vejr

Uvejret kommer – og bringer flere vejrfænomener med sig

Rulleskyer, kæmpehagl og skypumper kan komme ind over landet med det kraftige sommeruvejr onsdag aften.

Radar – nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores onlinevejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. Få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

Der er flere vejrfænomener at holde øje med, når det usædvanligt kraftige sommeruvejr ruller hen over Danmark onsdag aften. Altså foruden de typiske såsom blæst, regn, lyn og torden.

Det første, du vil kunne se, er en såkaldt gustfront eller dravat. Den kommer op med uvejret fra syd. Gust betyder vindstød, og en gustfront ligger, som navnet antyder, på forsiden af uvejret.

- Gustfronten varsler, at nu kommer de meget kraftige vindstød og dernæst kraftigt nedbør samt måske også torden. Den er meget let aflæselig på himlen, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.

I forbindelse med uvejret tirsdag har TV 2 Vejret modtaget en del seerbilleder, hvor folk bruger betegnelsen rullesky om en gustfront, fordi det nærmest ser ud, som om uvejret kommer rullende hen over himlen. Andre kalder det simpelthen en pølsesky.

Roterende skyer og skypumper

Et andet fænomen, du kan holde øje med onsdag aften, er roterende skyer eller deciderede skypumper. Hvis du kigger på skyerne og kan se en roterende bevægelse på undersiden, er det første skridt mod en skypumpe, selvom det ikke behøver at gå så vidt.

- Ofte kan man bare se en snabel, der stikker ned fra skyerne, og så bliver det ikke til mere end det, siger Jens Ringgård, der selv flere gange har stået og set tre-fire tilløb til skypumper i træk, uden at de nogensinde har fået kontakt til jorden.

De roterende skyer og siden hen skypumperne udløses, fordi den kolde luft i toppen af en tordensky er tungere end den varme luft i bunden. Når den kolde luft derfor strømmer ned og den varme op, har den en tendens til at danne en hvirvel, ligesom vand der løber ud i et afløb.

Skypumperne kræver lidt held at observere, og i modsætning til gustfronten er der ikke nogen særlig retning, du skal holde øje i.

Dramatiske skyer giver dramatisk vejr

Grundlæggende er det dramatisk vejr, der er på vej, og det vil også kunne aflæses på himlen. Jens Ringgård Christiansen forklarer, at når der er mange skyer i forskellig højde, og skyerne ligesom bobler op, er det tegn på, at der er stor energi, der er klar til at blive udløst i et uvejr.

- Kig på skyerne. Hvis du kan se, at der er dramatik i dem, er det også ensbetydende med, at der er noget energi, der kan udløses i form af kraftig vind, torden eller haglbyger, siger Jens Ringgård Christiansen.

Store klare hagl

Uvejret tirsdag var præget af usædvanligt store hagl, og det vil efter alt at dømme være tilfældet igen onsdag aften. Normale hagl er små hvide iskugler på op til fem millimeter, mens de hagl, der kom tirsdag, nærmest var glasklare og i meget irregulære former.

Haglene bliver så store, fordi de bliver ført op igen og igen med de opadgående vinde inde i tordenskyen, inden tyngdekraften til sidst vinder, og haglene falder mod jorden. For hver tur samler haglene et nyt lag is op, og nogle af haglene vokser sammen til store isklumper.

- Det viser, at der er tale om skyer med usædvanligt kraftige opvinde, når de kan holde haglene i skak så længe. Normalt vinder tyngdekraften noget tidligere, forklarer Jens Ringgård Christiansen.

Årsagen til det vilde vejr, der går over Danmark i disse dage, er varmen. For hver grad temperaturen stiger, kan luften indeholde otte procent mere vand. Jo varmere, det er, desto mere fugt og energi er der i atmosfæren.