Vejr

Skypumper, voldsom regn og kæmpehagl over Østjylland

En usædvanlig varm dag blev fulgt op af et kraftigt uvejr, hvor både skypumper, hagl og voldsom regn kom i spil.

Et kraftigt uvejr passerede tirsdag eftermiddag hen over det østlige Jylland.

Der er faldet store mængder nedbør, centimeterstore hagl, og der har været mindst én stor skypumpe, der blev fotograferet ved Randers klokken 13:30.

Klaus Thaarup Herholdt Pedersen fra Randers havde været på genbrugspladsen, da han på vej hjem så skypumpen stige ned fra en stor sky. Han anslår, at den rørte jorden 30 til 45 sekunder, inden den forsvandt igen.

- Det er ikke lige hver dag, at det sker her i Danmark, men det siges selvfølgelig, at vi skal til at vænne os til mere af den her slags. Nu var der også episoden nede i Sønderjylland i sidste uge, siger han med henvisning til hændelsen ved Aabenraa Sygehus fredag.

Her ramte en skypumpe – eller muligvis et andet kraftigt vindfænomen kaldet et down burst – sygehusets parkeringsplads og væltede to biler samt rykkede flere andre biler ud af deres parkeringsbåse.

Tirsdagens skypumpe i Randers forekom på en mark.

Voldsomt sommervejr

Skypumperne kan opstå på forsiden af en front med tordenvejr, når der i øvrigt er relativt rolige vindforhold, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Anders Brandt.

- Det er voldsomt sommervejr, men det er ikke helt usædvanligt, at vi ser sådan en skypumpe på en dag som denne, siger han.

Østjyderne har også måtte døje med store hagl, og flere har sendt billeder ind af hagl. Billederne er blandt andet kommet ind fra Malling, Løsning og Vejle, hvor Benjamin Rahbek holder et hagl så bredt som hans finger frem i hånden.

- Det er tit, man ser hagl på størrelse med tokroner i Danmark. Det bliver så stort, fordi det har fløjet op og ned inde i skyen, indtil det er blevet så tungt, at det er faldet til jorden, forklarer Anders Brandt.

Iskugler i uvejrsskyen

Haglene fryser i toppen af skyen og smelter lidt på vej ned. Hvis de bliver grebet af en opadgående vind, blive de sendt op og fryser til igen længere oppe i skyen.

Den proces kan fortsætte, indtil haglet bliver for tungt.

- Man kan tænke sig til, hvor kraftige vinde der er inde i sådan en sky, når så store hagl kan blive holdt oppe, slutter Anders Brandt.