Det er en myte, at lynet ikke slår ned samme sted to gange

16x9
Som udgangspunkt er det sikkert at opholde sig indendørs i tordenvejr. Foto: Johan Nilsson / Ritzau Scanpix

Danmark oplevede 564 lynnedslag lørdag.

Pylonerne på Øresundsbroen er et eksempel på et sted, der bliver ramt flere gange af lynet.

Så selvom ovenstående billede er fantastisk, er det ikke enestående. Billedet er taget fra Malmø, og både fra Malmø og København vil man engang imellem kunne se lynnedslag i pylonerne på Øresund.

Lynet rammer nemlig ofte høje punkter og broens pyloner stikker 204 meter op i luften. Danmark oplevede 564 deciderede lynnedslag lørdag, mens der over og omkring Danmark var cirka 10 gange så mange lyn. De fleste lyn slår ikke ned i overfladen, men løber mellem skyer eller fra top til bund i en sky.

Lyn ved Slagelse den 15. juni 2019
Lyn ved Slagelse den 15. juni 2019 Foto: Seerfoto / Bettina Jørgensen

Et lynnedslag forekommer, når en en spændingsforskel mellem jordoverfladen og en sky bliver for stor.

Jordoverfladen har som regel den samme ladning, og da lynet vil forsøge at udligne ladningsforskellen på den letteste og mest direkte måde, er høje punkter mest udsat for lynnedslag.

Synet af at flere "lynveje" rammer toppen af pylonerne ser fantastisk ud, men det er faktisk heller ikke usædvanligt. Det kan man eksempelvis også se på nedenstående billede fra et tordenvejr tidligere på året over Kuwait.

Lyn rammer liberation tower i Kuwait City, under et tordenvejr den 5. april 2019. (Photo by Yasser Al-Zayyat / AFP)
Lyn rammer liberation tower i Kuwait City, under et tordenvejr den 5. april 2019. (Photo by Yasser Al-Zayyat / AFP) Foto: Yasser Al-zayyat / Ritzau Scanpix

Over 50 lyn på samme sted i løbet af 90 minutter

Toronto CN Tower var frem til 2007 verdens højeste fritstående bygning, og under et tordenvejr i august 2011 blev tårnet ramt af 52 lyn på under halvanden time.

Tårnet blev færdigbygget i 1976 med et spir, der stikker 553 meter op. Tårnet bliver i gennemsnit ramt af 75 lyn om året.

Richard Gottardo took this spectacular photo of lightning striking the CN Tower in Toronto, Canada.

Posted by UK Weather Forecasts on Friday, August 24, 2012

Fordi lyn ofte slår ned i høje punkter, skal man også passe på med at søge ly under eksempelvis træer. Bornholms Politi advarede netop mod dette under gårsdagens tordenvejr i forbindelse med folkemødet.

Lynnedslag dræbte 31 køer

Enkeltstående træer skal man i høj grad undgå at søge ly under.

Det er ikke usædvanligt, at køer slås ihjel af lynnedslag i træer, som sidenhen springer ud i køerne, der står tæt op ad træet. Det sker også, at flere køer bliver slået ihjel af et lyn, men nogle gange er det mange gange voldsommere.

Eksempelvis i 2004 hvor lynnedslag dræbte 31 køer, som alle havde søgt ly under to træer på en mark ved Assing nær Herning. Det var i øvrigt et voldsomt slag for landmanden, som mistede næsten halvdelen af sine 85 køer den dag.

Lyn den 15 juni 2019
Lyn den 15 juni 2019 Foto: Seerfoto / Christina Barantzino

Golfbanen er heller ikke et godt sted at opholde sig i tordenvejr. Her kan man let blive det højeste punkt, og det kan desuden være fristende at søge ly under et træ eller i et skur.

I Korbach, som ligger cirka 100 kilometer fra Dortmund, mistede tre ud af fire kvindelige golfspillere livet, da lynet slog ned i et skur i juni 2012. På samme måde som med køerne sprang lynet fra skuret og ud på kvinderne. Den fjerde golfspiller slap med livet i behold, men blev alvorligt kvæstet.

Et vådt træskur er en god leder af strøm, når der ikke er monteret en lynafleder på skuret.

I tordenvejr bør man også lade være med at røre noget strømførende. Eksempelvis hegn og apparater, der er tilsluttet elnettet. Som udgangspunkt er det sikkert at opholde sig indendørs i tordenvejr - især hvis du holder dig fra elektrisk ledende installationer som radiatorer, vandhaner og stikkontakter.