Vejr

Voldsomt uvejr med 35.000 lyn skabte kaos i Berlin

Lyn over Berlin, da et voldsomt uvejr ramte den tyske hovedstad tirsdag aften. Odd Andersen / Ritzau Scanpix

Et uvejr førte natten til onsdag til undtagelsestilstand i Berlin.

Et voldsomt uvejr ramte sent tirsdag aften og natten til onsdag Berlin. Veje stod under vand, kældre blev oversvømmet, og flytrafikken blev indstillet i to af den tyske hovedstads lufthavne.

Kraftige tordenbyger blev sent tirsdag aften dannet over den østlige del af Tyskland, og i timerne omkring midnat trak de op over Berlin fra syd.

Uvejr i Berlin.

Det voldsomme uvejr ramte især den vestlige og nordlige del af Berlin med et skybrud, der på kort tid oversvømmede hele bydele, så veje og viadukter indtil midt på natten stod under vand, mens kraftige vindstød væltede træer og knækkede grene af.

Tunnel på Sachsendamm nær Tempelhof i Berlin efter uvejret.

Flere indfaldsveje til Berlin blev i de tidlige nattetimer lukket - blandet motorvej A100, der går tværs gennem den sydlige del af Berlin. Fra midnat og frem til klokken tre natten til onsdag blev dele af Berlin ifølge Berliner Morgenpost erklæret i undtagelsestilstand.

Berlins brandvæsen blev først på natten kaldt ud til 150 skader forårsaget af uvejret.

Berlins brandvæsen i indsats efter uvejret.

I Berlins to lufthavne, Tegel og Schönefeld, måtte passagerer vente i timevis. På grund af kraftig regn og vindstød af stormstyrke var det hverken muligt at få passagerer ombord på fly, der skulle afsted, eller at få dem ud af fly, der netop var landet.

Det kraftige tordenvejr gav tirsdag aften anledning til 35.000 lynnedslag i og omkring Berlin.

Oversvømmede veje efter uvejr i Berlin.

Da tordenvejret passerede, faldt der på få timer mellem 50 og 80 millimeter regn. Mest faldt der i Potsdam sydvest for Berlin, hvor man indtil først på natten havde fået 80 millimeter, hvoraf de 46 millimeter faldt på en time mellem klokken 22 og 23.

Endnu mere regn faldt der i løbet af en time i Berlin Buch i den nordlige del af den tyske hovedstad. Her fik man mellem midnat og klokken et 46 millimeter regn.

Kæmpehagl i Börnicke nordvest for Berlin.

Nord for Berlin gav det voldsomme uvejr også anledning til kæmpehagl. Ligesom det var tilfældet i Sydtyskland mandag, faldt der natten til onsdag hagl på størrelse med golfbolde i bydelen Börnicke.

Uvejret gav også anledning til kraftige vindstød. I Holzdorf syd for Berlin blev der sent tirsdag aften med 25 meter per sekund målt vindstød af stormstyrke.

Lyn over kanslerbygningen i Berlin.

Det tyske uvejr trak senere på natten videre mod nord og nåede sidst på natten frem til Danmark, hvor det gav torden og 10 til 15 millimeter regn over den østlige del af landet.

På Nordfyn gav de kraftige byger natten til onsdag regulært skybrud, da der i Otterup faldt mere end 15 millimeter på en halv time.

Et voldsomt uvejr trak tirsdag aften og natten til onsdag op over den tyske hovedstad. Video: Anders Brandt