Vejr

Tordenbyger kan ramme dele af Danmark i nat - kan give skybrud

TV 2 Vejret har udsendt varsel om torden og skybrud for den sydøstlige del af landet.

Selvom der kan komme lidt regn til Royal Run i dele af landet, så er det slet ikke på niveau med de mængder, der kan kan falde i dele af landet natten til tirsdag.

Radar - nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. Få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

Varm og ustabil luft strømmer - igen - frem mod Danmark fra syd, og det giver allerede i aftenens løb anledning til, at der kan dannes kraftige regn- og tordenbyger over det nordlige Tyskland og Polen.

Herfra kan bygerne i nattetimerne bevæge sig yderligere mod nord og ramme dele af Danmark.

Rammer de sydøstlige egne

Allerede fra kort efter midnat natten til tirsdag, vil de første byger kunne nærme sig Lolland-Falster fra syd.

Herfra vil de bevæge videre mod nord og nordøst og kan ramme både store dele af Sjælland og Bornholm.

Kraftig regn og skybrud - definitioner

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Hvor de kraftigste byger præcis rammer, er i sagens natur meget usikkert, men TV 2 Vejret har udsendt varsel for skybrud og torden for hele Lolland-Falster, Møn, Sjælland samt Bornholm.

TV 2 Vejret har udsendt risikovarsel for torden og skybrud over Lolland-Falster, Møn, Sjælland og Bornholm. Varslet gælder tirsdag fra klokken 1 til 9.

Varslet gælder fra klokken 1 natten til tirsdag og frem til tirsdag formiddag klokken 9.

Kan give skybrud

Den varme og fugtige luft kan indeholde meget vanddamp, og når den fortættes og falder ud af skyerne som regn, kan der lokalt komme meget store nedbørsmængder.

Derudover kan nedbøren også falde på kort tid, og derfor er der risiko for skybrud i de ovennævnte områder. Der tales om skybrud når der falder mere end 15 millimeter regn på en halv time.

Ved skybrud er der risiko for oversvømmelser af lavtliggende områder, kældre, afløb og viadukter, ligesom der kan opstå akvaplaning på vejene.

I forrige uge var der også skybrud flere steder - det kraftigste ramte Mosede ved Greve på Sjælland, hvor der i løbet af blot 30 minutter faldt hele 33 millimeter regn.

Allerede natten til onsdag kan et nyt og endnu kraftigere uvejr ramme Danmark igen.