Vejr

Her ramte uvejret hårdest: Fik 33 millimeter regn på en halv time - så voldsomt, at det kun sker hvert 80. år

Dele af Sjælland og Nordvestjylland blev hårdest ramt, da et uvejr torsdag ramte Danmark.

Et voldsomt uvejr ramte torsdag Danmark og gav i løbet af dagen flere end 1400 lynnedslag. Flere steder fik man regulært skybrud.

Tordenfronten opstod i forbindelse med en koldfront, der skubbede den lumre sommervarme over den østlige del af landet væk.

Uvejret ramte med dobbelt skybrud

Det var således også i den østlige del af Danmark, at uvejret ramte hårdest, da kraftige tordenbyger fra syd drev op over Falster, Sydøstsjælland og videre mod nord.

Radar og lyn klokken 19.30 den 6. juni.

Omkring Stevns og Køge Bugt intensiveredes tordenvejret tidligt torsdag aften, mens det bevægede sig op over området lige nord for Køge og videre mod nord mellem Københavns vestegn og Roskilde - og herfra videre mod Frederikssund.

I dette område blev der fire steder registreret skybrud med 15 millimeter regn eller derover på 30 minutter.

Steder med skybrud den 6. juni. Tallene angiver nedbørmængder på 30 minutter.

Mest voldsom var regnen ved Mosede nær Karlslunde, hvor man oplevede et dobbelt skybrud.

På 30 minutter faldt der her hele 33,0 millimeter regn, der er så meget regn på så kort tid, at det betegnes som en hændelse, som kun sker én gang hvert 80. år.

På ti minutter fik man i Mosede 17,4 millimeter, mens der faldt 10,8 millimeter, i de fem minutter skybruddet var voldsomt.

Længere mod nord havde man også skybrud. I Høje Taastrup faldt der 23,4 millimeter på en halv time, i Ågerup nordøst for Roskilde kom der 15,0 millimeter, og i Gundsømagle faldt 18,2 millimeter på 30 minutter.

Lyn over Køge Bugt den 6. juni.

Danmark fik i alt over 1400 lynnedslag

Mens tordenvejret passerede over Sjælland fra syd, blev der ifølge DMI's lynpejlere registreret omkring 600 lynnedslag over landet - hvoraf en stor del slog ned i det område, hvor tordenvejret på få timer passerede forbi.

Torsdagens uvejr over Sjælland var en del af en større tordenfront, der i alt gav mere end 1400 lynnedslag over Danmark.

Lynnedslag over Taastrup den 6. juni.

Nordvestjylland også hårdt ramt af uvejret

Allerede ved middagstid dukkede de første tordenbyger op i den sydvestlige del af landet og ramte først Sønderjylland, hvorfra bygerne organiserede sig i linjer, der hurtigt bredte sig mod nord.

Først på eftermiddagen var der blevet dannet flere markante linjer med torden hele vejen fra Nordvestjylland og tværs ned gennem Jylland til Fyn.

Radar og lyn klokken 13.50 den 6. juni.

Indtil klokken 18 havde man fået mere end 800 lynnedslag i forbindelse med tordenvejret, og lynene ramte hovedsageligt den nordvestlige del af Jylland.

Det var også her, tordenbygerne i første omgang var kraftigst - og med skybrudsagtig regn.

- Har lige kørt strækningen fra Skive til Thisted. Det væltede ned. Mange steder var vejen forvandlet til en flod. Ind imellem kunne man nærmest intet se foran sig, og jeg måtte holde et par stop på grund af nul sigtbarhed, skriver Helle Pruzljalin på TV 2 VEJRETs Facebook-side.

Bil passerer oversvømmet vej i Nørre Vorupør den 6. juni 2019.

De enorme mængder regn gav blandt andet oversvømmelser i Nørre Vorupør i Thy.

Den nærmeste af DMI's officielle nedbørmålere i Thyborøn målte på blot 20 minutter 12,1 millimeter regn, da linjen med tordenbyger passerede Nordvestjylland.

De målte nedbørmængder i den nordvestjyske havneby er tæt på skybrud. Alene på ti minutter fik man 8,4 millimeter, da det regnede mest i Thyborøn.

De kraftige tordenbyger har ifølge flere meldinger fra Nordvestjylland også været med hagl.

Tordenfront passerede Danmark

Torsdagens relativt kraftige tordenvejr opstod i forbindelse med en koldfront, der i løbet af eftermiddagen og de tidlige aftentimer passerede Danmark fra vest og dermed satte den lumre sommervarme over de østlige egne under angreb.

Prognose: Vejrkort for 6. juni klokken 14.

Foran koldfronten blev der i den varme og ustabile luftmasse, der strømmede op over Danmark fra syd, dannet flere markante linjer af regn- og tordenbyger, som indtil torsdag aften ramte store dele af hele landet.

Billeder af uvejret

Herunder kan du se en række af de billeder, som TV 2 VEJRETs brugere sendte i løbet af torsdagen.

Tordenvejr på vej mod Albertslund den 6. juni.
Lynnedslag over Roskilde den 6. juni.
Oversvømmet villakvarter efter store mængder regn i Snedsted i Thy den 6. juni.
Kraftigt regnvejr ved Herning den 6. juni.
Flotte mammatusskyer over Mårslet i Østjylland efter tordenbyger var passeret den 6. juni.
Tordenbyger over Ulstrup i Midtjylland den 6. juni.
Tordenbyge på vej ind over Thy den 6. juni.