Vejr

Her truer torden og skybrud i dag

Der er risiko for oversvømmede veje på grund af skybrud, mens havemøbler og trampoliner kan blæse væk i kraftige vindstød.

Sommervarmen over Danmark kan i dag blive afløst af tordenbyger med risiko for skybrud og kraftige vindstød.

Det voldsomme sommervejr opstår, når en koldfront i løbet af eftermiddagen ventes at passere Danmark fra vest og dermed sætter den lumre sommervarme under angreb.

Prognose: Vejrkort klokken 14.

Foran koldfronten vil der i den varme og ustabile luftmasse, der strømmer op over Danmark fra syd, dannes en markant linje af regn- og tordenbyger, som kan ramme hele landet.

Tordenfront kan ramme hele landet

Allerede i formiddagstimerne er der stedvis dannet byger over den sydvestlige del af landet, men det er først fra middagstid og i timerne derefter, at tordenfronten fra Nordtyskland for alvor breder sig op over Danmark fra sydvest.

Sådan kan himlen komme til at se ud i eftermiddag og i aften (arkivfoto).

Det forventes, at der dannes en markant linje med tordenbyger, som kan vise sig at blive til en regulær gustfront, der dels er kendetegnet ved imponerende skyformationer, men også ved risiko for skybrud og stedvis meget kraftige vindstød.

Fra omkring middag ventes tordenfronten at udvikle sig og først ramme Sønderjylland, hvorfra den under intensivering breder sig mod nord og øst.

Prognose: Her ventes tordenfronten at ligge klokken 15.

Midt på eftermiddagen ventes fronten med regn og torden at være nået frem til en linje fra Limfjorden over Østjylland til Fyn og Lolland/Falster.

Her vil lummer sommervarme blive afløst af opfriskende vind, pludselige kraftige vindstød og et kraftigt regnvejr, som stedvis kan blive så voldsomt, at der er tale om skybrud.

I de sene eftermiddagstimer vil linjen med regn- og tordenbyger have bredt sig videre mod nordøst, hvor især den nordlige og østlige del af Jylland samt store dele af Sjælland har risiko for skybrud og torden.

Prognose: Her ventes tordenfronten at ligge klokken 17.

TV 2 Vejret varsler

Udsigten til voldsomt vejr har fået TV 2 Vejret til at varsle både skybrud og torden.

Kriteriet for skybrud er nedbørsmængder på mindst 15 millimeter regn på en halv time. Det er så store nedbørsmængder på kort tid, at kloaker og nedløbsrør kan have svært ved at følge med, og det øger risikoen for oversvømmede kloakker og veje.

De store mængder regn på kort tid øger også risikoen for akvaplaning på vejbanerne.

Varsel fra TV 2 VEJRET: Risiko for skybrud og torden.

Ud over torden og skybrud er der risiko for, at der kan forekomme vindstød af kulingstyrke og lokalt måske endda stormstyrke.

Det kan give risiko for, at grene kan brække af, ligesom havemøbler, trampoliner og parasoller kan blæse væk eller omkuld.

Sommervarme i store dele af landet

Før det voldsomme vejr rammer med regn, blæst og torden, vil man i store dele af landet få endnu en varm sommerdag med temperaturer, der kan nå over 25 grader.

Prognose: Temperatur klokken 15.

I takt med at tordenfronten passerer landet fra sydvest, blæses sommervarmen væk, og ud på eftermiddagen vil det kun være i den nordlige og østligste del af landet, at termometret stadig kan vise 25 graders varme.