Varm luft kan udløse dansk tropenat

16x9
På Lolland-Falster og måske Bornholm kan det ende med, at temperaturen holder sig over 20 grader hele natten, hvilket er definitionen på en dansk tropenat. Foto: Anja Bundgaard / Seerfoto

I det sydøstlige Danmark kan der flere steder komme tropenat oven på den rekordvarme valgdag.

Radar - nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. 

Se vores radar her

Når politikerne i nat enten fejrer sejren eller drukner sorgen oven på Folketingsvalget, kan det blive i den tidligste tropenat i dansk vejrhistorie. Prognoserne peger på, at temperaturen enkelte steder kan holde sig over 20 grader hele natten, og dermed er kravene til en tropenat opfyldt.

Tropenætter er sædvanligvis noget, vi har i forbindelse med sensommeren. Hvis vi får en i nat, er det helt usædvanligt tidligt. Og det er usædvanligt, at det bliver udløst alene på grundlag af varm luft, der trækker ind over os sydfra.

- Lige nu er det ligesom en hårtørrer, der puster varm luft op fra Tyskland, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

Kommer alene af varm luft

Normalt hænger en dansk tropenat sammen med, at havene omkring os er varmet op efter en længere varmeperiode, men vandtemperaturerne er stadig lave efter vinteren.

- Havene er faktisk forholdsvis kolde efter den kølige maj. Det viser, hvor varm luft der kommer op over os sydfra, når vi overhovedet kan tale om en tropenat natten til sjette juni, siger Sebastian Pelt.

Hårtørreren udløste også en rekordvarm valgdag. Siden grundloven blev indført i 1849, har der ikke en eneste gang været afholdt folketingsvalg i sådan en varme.

Her til eftermiddag blev den hidtidige valg-varmerekord på 27,8 grader fra 14. juni 1861 slået, og temperaturen er i skrivende stund stadig stigende.

Svedig nat i sigte

Tropenatten kan sætte ind i det sydøstlige Danmark, og her er der ikke meget andet for end at sove med et tomt dynebetræk og så svede sig gennem natten.

- Det vil ikke gavne meget at åbne vinduerne, for det vil også være over 20 grader udenfor, siger Sebastian Pelt.

Sandsynligheden for en tropenat er højest på Lolland-Falster og måske Bornholm, hvor den varmeste luft fra Tyskland kommer ind over landet.

I det sydvestlige Danmark bliver det i stedet bulder og brag, der kan spolere nattesøvnen. Her får man regn- og tordenbyger med risiko for skybrud flere steder. Skybrud kræver mere end 15 millimeter regn på en halv timer.

- Uvejret i nat bliver også udløst af tropiske forhold. Det vil sige en kombination af høj luftfugtighed og høj varme, som gør vejret temmelig uberegneligt. Sidste sommer stod de høje temperaturer sammen med en meget lav luftfugtighed, hvilket gjorde vejret stabilt, siger Sebastian Pelt.