Tysk supercomputer giver bedre vejr på TV 2

Regnekraft, der svarer til mere end 40.000 almindelige computere, ligger nu bag TV 2 Vejrets prognoser.

Hent TV 2 Vejrets app

TV 2 Vejrets app giver dig konstant et opdateret overblik. Du kan hente den her. Linket virker både til android og iPhone.

HENT APP'EN HER

For de fleste meteorologer er godt vejr ikke nødvendigvis lig med sol og vindstille. Faktisk er det ofte meget sjovere, når det hele rusker lidt. Men én slags vejr elsker alle meteorologer. Nemlig når vejret rent faktisk også passer til prognoserne. Og set fra den vinkel kan TV 2 Vejret love endnu bedre vejr i fremtiden.

Fremover får du som bruger af TV 2 Vejrets app og hjemmeside data fra et af verdens førende vejrprognosecentre, Deutscher Wetterdienst, DWD.

- Der er flere ting, der er blevet markant bedre. Vi har nu 41 vejrmodeller at arbejde ud fra, og på den måde har vi 41 bud på, hvordan vejret bliver, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk.

Modellerne stemmes op mod hinanden

Prognoserne bliver lavet ud fra, hvordan de forskellige vejrmodeller passer sammen. Hvis modellerne ikke viser det samme, bliver sandsynligheden sat ud fra uenigheden. Viser halvdelen af modellerne regn, giver det for eksempel 50 procents risiko for regn.

Derudover er beregninger ud fra Deutscher Wetterdienst også endnu mere præcise på temperaturerne, hvad enten det er dag eller nat.

- Den nye prognose er langt bedre på skydække, altså til at forudsige om der bliver sol eller ej. Dermed er den også langt bedre til at forudsige temperaturen, siger Thomas Mørk.

Hvis der er tæt skydække om natten, holder det på temperaturen, mens al varme hurtigt forsvinder ud i rummet, når det er stjerneklart. Om dagen gør skydækket også hele forskellen i forhold til, om solen hurtigt varmer luften op nede ved os på jorden, eller om skyerne holder varmen ude.

Et gitter omfavner hele jorden

Prognosen beregnes ved at dele hele atmosfæren op i et gitter med 265 millioner punkter fra jordoverfladen og op til 75 kilometers højde.

For hvert gitterpunkt løses et kompliceret sæt af ligninger for luftens temperatur, vægt, fugtighed og vinde. Længere nede regnes der på, hvordan varme og vand bevæger sig.

Derudover laves omfattende beregninger af blandt andet skyers størrelse og vandindhold samt den mængde nedbør, de producerer.

- Så tunge beregninger kræver en af verdens kraftigste computere, hvis man vil have en chance for, at beregningerne er færdige tids nok til, at der faktisk bliver tale om en prognose, forklarer Thomas Mørk.

Enorm regnekraft

Deutscher Wetterdiensts computer knuser tallene med en effektivitet, der svarer til regnekraften i 40.000 til 50.000 MacBook Pro.

Den slags beregninger kræver strøm, og computeren har en effekt på omkring 530 kilowatt. Det betyder, at den på blot otte-ni timer bruger ligeså meget strøm, som en gennemsnitlig dansk familie bruger på et helt år.

- Til gengæld bruger op mod 100 millioner mennesker data fra supercomputeren, og dermed bliver klimaaftrykket for TV 2 Vejrets vedkommende til at overse. Og så vil computerens beregninger betyde, at samfundet sparer enorme mængder energi ved at handle mere hensigtsmæssigt i forhold til det forudsagte vejr, slutter Thomas Mørk.