Tornadoer koster flere livet i USA

16x9
Tornadoen væltede biler - og raserede store dele af Jefferson City i Missouri. Foto: Reed Hoffmann / Ritzau Scanpix

116 tornadoer har siden mandag ramt syv forskellige stater i USA.

En række voldsomme tornadoer ramte natten til torsdag dansk tid USA. Tornadoerne har kostet tre mennesker livet, blæst tage af huse og ødelagt bygninger.

Flere end 25 blev kvæstet, da en tornado fejede gennem Missouris hovedstad Jefferson City, hvor blandt andet hundredevis af biler blev ødelagt efter at være blevet ramt af væltede træer, grene og bygningsdele, der blev slynget til vejrs af tornadoen.

Ødelagte huse i Jefferson City,
Ødelagte huse i Jefferson City, Foto: Drone Base / Ritzau Scanpix

116 tornadoer på tre døgn

Tornadoerne var den foreløbige kulmination på et større tornadoudbrud over den centrale del af USA, der siden mandag ifølge Storm Prediction Center har givet 116 meldinger om tornadoer i syv amerikanske stater.

Alene onsdag og natten til torsdag blev der meldt om 43 tornadoer, hvoraf to ramte den sydvestlige og centrale del af Missouri, da kraftige tordenbyger udviklede sig over den nordøstlige del af Oklahoma og derfra bevægede sig mod nordøst til Missouri.

Kraftige tordenbyger over Oklahoma og Missouri gav tornadoer. Video: Anders Brandt

Voldsom tornado kostede tre mennesker livet

Midt på natten til torsdag dansk tid blev Golden City nær statsgrænsen til Kansas og Oklahoma ramt af en voldsom tornado, der raserede flere huse på sin vej og her kostede tre mennesker livet.

Tornadoen trak et næsten 20 kilometer langt og 800 meter bredt spor gennem Golden City og er foreløbigt kategoriseret som en EF3-tornado på en skala, der går fra nul til fem.

Tornadoen ødelagde huse i Jefferson City.
Tornadoen ødelagde huse i Jefferson City. Foto: Carlo Allegri / Ritzau Scanpix

Rasede gennem Missouris hovedstad

Få timer senere ramte de voldsomme tordenbyger den centrale del af Missouri, og torsdag morgen dansk tid blev Jefferson City ramt af en mindst lige så kraftig tornado.

Med vindhastigheder på over 70 meter per sekund, der svarer til 260 kilometer i timen, anrettede tornadoen enorme skader og kvæstede 25 mennesker, da den over 31 kilometer trak et halvandet kilometer bredt spor gennem Missouris hovedstad.

Elmaster væltede, da tornadoen ramte Jefferson City.
Elmaster væltede, da tornadoen ramte Jefferson City. Foto: Stringer / Ritzau Scanpix

Ikke nok med tornadoen raserede det område, den passerede gennem, så blev tagplader, bræder og grene af tornadoen blæst og suget så højt til vejrs, at man, i op til en halv time efter tornadoen var passeret, oplevede, at disse ting regnede ned fra himlen mere end 30 kilometer væk.

Otte år siden ekstrem tornado ramte Missouri

Tornadoerne kom på årsdagen for den mest voldsomme tornado, der nogensinde har ramt Missouri.

22. maj 2011 kostede en EF5-tornado med vindhastigheder på over 320 kilometer i timen 158 mennesker livet i Joplin i det sydvestlige Missouri .

Tornadoen raserede stort set hele den sydlige del af byen og anrettede skader for anslået 18 milliarder kroner. Og dermed blev det den mest ødelæggende tornado i amerikansk historie.

Joplin i Missouri efter tornadoen 22. maj 2011.
Joplin i Missouri efter tornadoen 22. maj 2011. Foto: Ed Zurga / Scanpix Denmark

Tornado Alley

Foråret er årstid for tornadoer i USA's midtstater.

De dannes, når varm og fugtig luft fra den Mexicanske Golf fra syd strømmer op over den sydlige og centrale del af USA, og her skubbes væk af kold og knastør luft, der hele vejen fra Canada, eller under tiden blot fra Rocky Mountains, bevæger sig ind over USA's midtstater.

I den forbindelse dannes der kraftige tordenbyger, som kan udvikle sig til det, der betegnes som superceller, der kan være med tornadoer.

Området fra det nordlige Texas og Oklahoma og herfra videre op mod Missouri. Kansas og Nebraska er mest udsat for at blive ramt af det voldsomme vejr.

Dette område betegnes også som 'Tornado Alley'.