Vores jord

CO2 truer dit klima, men du kan ikke leve uden

Det er afgørende for livet på jorden - samtidig er CO2 ved at ændre kloden for altid.

Selvom CO2 er hovedskurken i forbindelse med den globale opvarmning, er der ikke tale om forurening, som når farlige giftstoffer siver ned til grundvandet. Faktisk er CO2 et af de vigtigste stoffer på Jorden. Problemet er bare, at balancen er ved at vippe, mens indholdet af CO2 i atmosfæren stiger stadigt voldsommere år for år. Det sker i takt med, at naturens egen CO2 bliver frigivet, når de fossile brændsler bliver brændt af, og mange millioner års lagret CO2 bliver frigivet – for eksempel i motoren på din bil.

Meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk sammenligner det med vandet i en flod. Hvis vandstanden stiger som følge af et skybrud og derved oversvømmer en nærliggende by, har vandet forrettet stor skade.

– Vandet er ikke forurening eller en gift i sig selv, men konsekvensen af vandet er farlig. Det samme kan man sige om CO2. Det kan forandre vores klima, siger han.

Almindeligt damp varmer også

Problemet med CO2 er, at den tilbageholder en del af Solens energi i form af varme i atmosfæren. Men det samme gælder også vanddamp, der i sig selv heller ikke er farlig eller en forurening. Det er bare også en drivhusgas, og en ophobning af dem betyder altså global opvarmning. For meget vanddamp i atmosfæren vil også resultere i et forandret klima.

Store dele af CO2’en er et resultat af liv, og det er en naturlig bestanddel af Jordens atmosfære. Det er altså ikke farligt for mennesker ud over den indirekte vej gennem klimaforandringerne.

- Når vi trækker vejret, udånder vi CO2. Det er helt uskadeligt for os i de mængder, vi normalt møder. Selv de mængder, man forventer i atmosfæren i år 2100, er uskadelige for mennesker og dyr, siger Thomas Mørk.

Planter snupper kul-atom

Naturen er desuden direkte afhængig af CO2, fordi planter bruger CO2 til at vokse - her lagrer de kulstoffet, altså C’et i CO2. Dermed er planter også med til at begrænse den globale opvarmning. Og uden CO2, ingen planter. Ingen planter, ingen mad.

Den fossile CO2, der bliver frigivet i disse år, er resultatet af hele tidsaldres CO2-optag i naturen. Og det er det optag, der er frigjort i stor stil på de få hundrede år siden industrialiseringens start.

- Det er indiskutabelt, at jo mere CO2 vi lukker ud i atmosfæren, desto varmere bliver det i atmosfæren og i havet, som optager en stor del af atmosfærens varme, siger Thomas Mørk.

Ufarligt og meget farligt på en gang

Selvom CO2 hverken er giftigt eller en decideret forurening, er det stadig et enormt problem for menneskeheden. Og skulle der være nogen tvivl i den forbindelse, går den ikke ud på, om den stigende mængde er et problem, men mere om omfang og fordeling.

- De usikkerheder, der hersker omkring fremtidens klima, går mere på, hvordan varmen bliver fordelt mellem land og hav. Hvordan varmen bliver fordelt i havet, og hvordan variationerne er hen over landmasserne, slutter Thomas Mørk.