Over 200 millimeter regn i Tyskland giver værste oversvømmelser siden 2013

16x9
Redningsmandskab kæmper mod højvandet ved restaurant i Bayern. Foto: Sven Hoppe DPA Ritzau Scanpix / DPA /Ritzau Scanpix

Kraftige regnskyl fik flere floder i Sydtyskland til at gå over deres bredder.

Hvis du er en af de mange danskere, der tirsdag blev ramt af kraftige regnskyl, så er det ikke noget imod det, man de seneste døgn har oplevet i det sydlige Tyskland.

De 40,8 millimeter, der tirsdag faldt i Holbæk, blegner i forhold til de nedbørmængder, man siden mandag har fået i den tyske delstat Bayern, hvor der stedvis er faldet over 200 millimeter regn.

Det var den lune og fugtige forårsluft, som mandag og tirsdag også blæste ind over Danmark fra øst, der fortsatte ned over Mellemeuropa og ved mødet med Alperne gav vedvarende og kraftig regn.

Mest regn faldt der ved området Allgäu i det sydlige Bayern.

I byen Jachenau-Tannern har man siden søndag aften og frem til onsdag morgen fået hele 231 millimeter regn, hvoraf de 135 millimeter faldt på blot 24 timer fra mandag morgen og frem til tirsdag morgen.

Også den lille by Balderschwan fik store mængder regn. Her fik man på blot 48 timer 202 millimeter.

Oversvømmelse ved Alpsee i Bayern.
Oversvømmelse ved Alpsee i Bayern. Foto: Benjamin Liss / DPA/Ritzau Scanpix

Oversvømmelser i store tyske floder

De enorme mængder regn skyllede fra de højereliggende områder i det bjergrige Sydtyskland og ned i de mange mindre sydtyske floder og herfra især ud i Isarfloden, der løber gennem München og derfra videre til Centraleuropas største flod, Donau, der løber på tværs af Bayern.

Det fik mandag og tirsdag hele landområder til at stå under vand i det sydlige Tyskland.

I både Isar og Donau nåede vandstanden onsdag mange steder varselsniveau to og tre på en varselskala, der går til fire.

Isar-floden i München 22. maj 2019 (øverst) og 31. juli 2018 (nederst).
Isar-floden i München 22. maj 2019 (øverst) og 31. juli 2018 (nederst). Foto: Peter Kneffel / DPA/Ritzau Scanpix

Natten til onsdag var situationen særligt kritisk i München, da vandstanden steg i Isar-floden, men i løbet af onsdagen faldt vandstanden i Isar, og det var primært byerne langs Donau, der var truet af den forhøjede vandstand.

Blandt andet var Bayerns ældste kloster, Weltenburg, i fare for de truende vandmasser, da vandstanden i Donau steg til seks meter, der er næsten fire meter over den normale vandstand. Sandsække og en beskyttelsesmur reddede det gamle kloster fra vandmasserne.

Klosteret Weltenburg var tæt på at blive oversvømmet, da Donau gik over sine breder.
Klosteret Weltenburg var tæt på at blive oversvømmet, da Donau gik over sine breder. Foto: Armin Weigel / DPA /Ritzau Scanpix

Værste oversvømmelser siden katastrofen i 2013

Vandstanden i Isar og Donau onsdag er de højeste nivauer siden den ekstreme oversvømmelse, der i juni 2013 ramte Centraleuropa. Mindst ti omkom dengang under oversvømmelser af både Donau, Saale og Elben, mens flere tusinde blev evakueret fra vandmasserne

I 2013 stod vandet i Donau omtrent en halv meter højere, end det gjorde onsdag.