Orkansæson blæst i gang før tid

16x9
Andrea er på vej op mod Bermuda, der skjuler sig under skydækket. Til venstre ses det amerikanske fastland. Foto: National Oceanic and Atmospheric Administration / NOAA

For femte år i træk er orkansæsonen i Atlanterhavet begyndt, inden den officielt starter.

Ude over Atlanterhavet markerer den subtropiske storm Andrea et halvrundt jubilæum. Det er femte år i træk, at orkansæsonen starter før tid.

Normalt går sæsonen fra 1. juni og frem til 30. november.

Om de fem års tyvstartere på sæsonen er direkte udløst af den globale opvarmning, kan der ikke svares entydigt på, men varmere vand vil udløse mere ekstremt vejr.

- I sæsonen er vandet i den sydlige og centrale del af Nordatlanten varmt nok til at danne kraftige byger til havs. Byger, som klumper sig sammen og danner tropiske lavtryk, der kan udvikle sig videre til tropiske orkaner, siger meteorolog ved TV 2 Vejret, Thomas Mørk.

Vil gå svækket i land

Den subtropiske storm, der befinder sig over Nordatlanten, udgør ikke umiddelbart nogen fare for mennesker på land.

- Bermuda kan få en god omgang regn og nogle kraftige vindstød, men ellers er Andrea ikke nogen trussel mod landområder, siger Thomas Mørk.

Ifølge The National Hurricane Center var Andrea her til eftermiddag dansk tid omkring 475 kilometer sydvest for Bermuda med vindstød af op til 64 kilometer i timen.

I løbet af dagen vil den skifte kurs direkte mod Bermuda, der vil blive ramt inden for de næste to døgns tid. Til den tid forventes uvejret dog at være aftaget i styrke.